Bedragarna tycks ha köpt in sig i flödet hos svenska Facebookanvändare där de sprider falska nyheter.
Detta har pågått i några veckor enligt Breakit, och i dessa fejkade nyhetsartiklar påstås kända personer satsa stora pengar i projekt kopplade till valutan bitcoin.
Sajten ska se ut som CNN
Exempelvis uppges att Daniel Ek ska lämna Spotify och investera miljarder i företaget "The bitcoin revolution". Sajten man hamnar på är gjord för att se ut som CNN, men det är fejk.
Klickar man sig vidare på länkar i artikeln kommer man slutligen till en annan sajt där man, inte helt oväntat, kan köpa bitcoin. Men det gäller att slå till "inom några minuter innan det förmånliga erbjudandet går ut", skriver Breakit.

I andra falska artiklar utnyttjas Stefan Löfven och Magdalena Andersson på liknande sätt. Där påstås att svenska staten investerat miljarder i bitcoinprojekt.

Detta har uppmärksammats av Regeringskansliet som nu agerar mot att bland annat finansdepartementet utnyttjas i falska artiklar om kryptovalutan. En utredning vid Regeringskansliets säkerhetsorganisation har startats för att bedöma om några åtgärder behöver vidtas.
Kändiskocken Jamie Oliver också måltavla
– Man kanske kan genomskåda det, men givet att vårt namn står där kanske någon kan luras av det", säger Fredrika Lindsjö Hermelin kommunikationschef vid Regeringskansliet till Breakit.

Men det är inte bara i Sverige bluffartiklarna om bitcoin sprids. I Storbritannien har kändiskocken Jamie Oliver använts av bedragarna, och på Nya Zeeland utnyttjades premiärministern Jacinda Ardern som klickbete.
PODCAST: Ekonomisajten Breakit om hur Facebook tjänar pengar på lögner om Magdalena Andersson och Daniel Ek.
https://twitter.com/nzherald/status/1053022953175207936