Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook tjänar pengar – på lögner om Löfven

Magdalena Andersson, S, och finansdepartementet påstås ha investerat miljarder i bitcoinprojekt i de påhittade artiklarna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Foto: DON EMMERT / AFP
Stefan Löfven har figurerat i bedragarnas fake news
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Att sälja kryptovalutan bitcoin med påhittade nyheter tycks vara bedragarnas mål.
Foto: ALEX HOFFORD / EPA / TT

Kända personer som Spotifygrundaren Daniel Ek och finansminister Magdalena Andersson utnyttjas av bedragare som sprider påhittade nyheter på Facebook.

Händelsen har fått Regeringskansliet att agera, skriver nyhetssajten Breakit.

Bedragarna tycks ha köpt in sig i flödet hos svenska Facebookanvändare där de sprider falska nyheter.

Detta har pågått i några veckor enligt Breakit, och i dessa fejkade nyhetsartiklar påstås kända personer satsa stora pengar i projekt kopplade till valutan bitcoin.

Sajten ska se ut som CNN

Exempelvis uppges att Daniel Ek ska lämna Spotify och investera miljarder i företaget "The bitcoin revolution". Sajten man hamnar på är gjord för att se ut som CNN, men det är fejk.

Klickar man sig vidare på länkar i artikeln kommer man slutligen till en annan sajt där man, inte helt oväntat, kan köpa bitcoin. Men det gäller att slå till "inom några minuter innan det förmånliga erbjudandet går ut", skriver Breakit.

De falska artiklarna har dykt upp i flödet hos svenska Facebookanvändare de senaste veckorna.

I andra falska artiklar utnyttjas Stefan Löfven och Magdalena Andersson på liknande sätt. Där påstås att svenska staten investerat miljarder i bitcoinprojekt.


Detta har uppmärksammats av Regeringskansliet som nu agerar mot att bland annat finansdepartementet utnyttjas i falska artiklar om kryptovalutan. En utredning vid Regeringskansliets säkerhetsorganisation har startats för att bedöma om några åtgärder behöver vidtas.

Kändiskocken Jamie Oliver också måltavla

– Man kanske kan genomskåda det, men givet att vårt namn står där kanske någon kan luras av det", säger Fredrika Lindsjö Hermelin kommunikationschef vid Regeringskansliet till Breakit.

Kändiskocken Jamie Oliver har också utnyttjats som klickbete av bedragarna.
Foto: AMER GHAZZAL/ REX/ SHUTTERSTOCK

Men det är inte bara i Sverige bluffartiklarna om bitcoin sprids. I Storbritannien har kändiskocken Jamie Oliver använts av bedragarna, och på Nya Zeeland utnyttjades premiärministern Jacinda Ardern som klickbete.

PODCAST: Ekonomisajten Breakit om hur Facebook tjänar pengar på lögner om Magdalena Andersson och Daniel Ek.

https://twitter.com/nzherald/status/1053022953175207936
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!