Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook lanserar valuta – med Spotifys hjälp

Facebook lanserar kryptovaluta.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Libras logotyp.
Foto: Facebook
Spotify investerar i Libra.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Facebook presenterar en egen kryptovaluta med namnet Libra. Den kommer att gå att handla med från nästa år.

Spotify är ett av bolagen som backar kryptovalutan med 94 miljoner kronor.

Under första halvåret 2020 kommer Facebook att lansera kryptovalutan Libra tillsammans med en digital plånbok vid namn Calibra, som i sin tur kopplas till Facebook Messenger och Whatsapp. En koppling som ska göra det möjligt att skicka pengar genom apparna.

Spotify är ett av företagen som backar Facebooks nya projekt med pengar. Den svenska streamingjätten ingår i ett konsortium med 28 bolag. Däribland Mastercard, Uber och Paypal – som alla enligt Wall Street Journal bidrar med ungefär 10 miljoner dollar, motsvarande drygt 94 miljoner kronor, vardera.

– En utmaning för Spotify och våra användare jorden runt är bristen på tillgängliga betalningssystem – särskilt för dem i mindre utvecklade marknader. Det här lägger en barriär mellan den koppling som vi vill bygga mellan skapare och deras fans, säger Alex Norström, premiumchef på Spotify, i ett pressmeddelande

Att dessa stora företag skapar ett partnerskap med Facebook för Libra ska göra att kryptovalutan skiljer sig från till exempel bitcoin, genom att Libra har ett ”egenvärde”, skriver The Verge.

1,7 miljarder människor ska kunna ta del av Libra. Man kommer inte att behöva något bankkonto för att ta del av den.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!