Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook drabbat av bugg – privata bilder har spridits

Facebook har utsatts för en bugg som resulterat i att miljontals privata bilder spridits, rapporterar Business Insider.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook har utsatts för en bugg som resulterat i att miljontals privata bilder spridits. 

Bilderna har spridits till 1 500 appar och upp till 6,8 miljoner användare kan ha drabbats. 

Facebook kommer skicka ut en notis till samtliga drabbade användare. 

Facebook går själva ut med ett meddelande om buggen som de har blivit utsatta för. 

Felet har resulterat i att miljontals privata bilder från upp till 6,8 miljoner användare har spridits till tredjepartsappar. 

Bilder som har laddats upp på sajten, men inte delats offentligt, ska också finnas med i läckan. Även bilder som människor har börjat ladda upp, men avbrutit mitt i processen, kan finnas med i läckan. Detta eftersom Facebook skapar en kopia om uppladdningen avbryts.  

Bilder som delats via chatt-appen Messenger ska inte ha spridits på grund av buggen, däremot bilder som delats via Marketplae och Facebook stories. Apparna inkluderar 876 olika utvecklare.

Miljontals privata bilder på Facebook har spridits

Enligt Facebook har de upp emot 1 500 apparna – som fått åtkomst till Facebookbilder godkänt av användaren – ha fått tillgång till bilderna mellan 13 och 25 september. Facebook ska ha fått kännedom om buggen och åtgärdat densamma den 25 september. 

”Vi ber om ursäkt att detta har hänt. Tidigt nästa vecka ska vi lansera verktyg för våra app-utvecklare som ska reda ut vilka människor som använder deras appar och som kan ha drabbats av buggen”, skriver Facebook i ett uttalande. 

Facebook kommer också skicka ut ett meddelande till de användare som har drabbats.

Miljontals privata bilder har läckts efter en ny Facebook-bugg. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Drabbades av hackerattack – 30 miljoner drabbade

I oktober tidigare år utsattes Facebook av en hackerattack när 30 miljoner användare drabbades. 

Hackarna lyckades utnyttja en bugg i Facebooks kod för att se hur ens profil ser ut på samma sätt som andra människor ser profilen. New York Times beskrev säkerhetsläckan som den största i Facebooks historia. Hackarna kom åt detaljerad information från 14 miljoner av de 30 miljoner användarna. Det rörde sig om specifik information, som till exempel de 15 senaste personerna eller sakerna de sökt efter på Facebook och de tio senaste platserna där personer ”checkat in”. Även uppgifter som kön, telefonnummer och e-postadresser ska hackarna ha kommit över.

Tidigare i år förhördes Facebook-grundaren Mark Zuckerberg inför såväl senaten som representanthuset. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN


Dessförinnan, i mars, rullade den stora Cambridge-skandalen ut efter att analysföretaget använt Facebook-data för att påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Mot den bakgrunden tvingades Facebook grundare och vd, Mark Zuckerberg, vittna inför amerikanska senaten och representanthuset. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!