Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook-aktier ska
ordna din pension

Foto: Paul Sakuma/AP

Soffliggarna i det svenska pensionssystemet blir ägare i Facebook. Sjunde AP-fonden väntas placera 400 miljoner kronor i IT-företaget, som börsnoters på fredag.

- Facebook blir så stort att det får genomslag i olika index och det är högst sannolikt att vi följer index, säger Svante Linder, administrativ chef på Sjunde AP-fonden, till DN.

Tror du att det är en bra affär att köpa aktier i facebook på fredag?

Facebooks aktier kommer att spridas bland fondsparare världen över. En av de svenska investerarna är soffliggaralternativet Sjunde AP-fonden. Svante Linder jämför bolaget med Apple, som har ett börsvärde på drygt 500 miljarder dollar. Där har Sjunde AP-fonden placerat runt två miljarder kronor av pensionsspararnas pengar. Troligtvis kommer fonden att placera cirka 400 miljoner kronor i Facebook, vilket ger 150 kronor per sparare.

- Facebooks ägande kommer att bli väldigt brett, men det handlar inte om några stora summor för svenska fondsparare, säger Jonas Lindmark på analysföretaget Morningstar, till DN.

Oprövat

Nya Facebook-ägare blir även de hundratusentals sparare som aktivt valt fonder med inriktning på IT och Nordamerika.

Magnus Sjöberg förvaltar aktiefonden Nordamerika hos AMF, som inte kommenterar om de tänker försöka att köpa nyemitterade aktier vid noteringen.

- Facebook är ett fantastiskt företag, men affärsmodellen är ännu lite oprövad så det är lite av att köpa drömmar. För att värderingen ska hålla långsiktigt måste väldigt mycket gå väldigt rätt, säger han till DN.

Suget stort

Han råder att låta den första hetsen runt bolaget gå över för att sedan se vad aktiekursen hamnar på.

Suget efter Facebook-aktier inför börsnotering gör att teckningspriset på aktierna har höjs. Från ett tidigare prisintervall på 28–35 dollar per aktie är det nya priset 34–38 dollar, enligt Wall Street Journal. Detta gör att Facebook inför börsnoteringen nu värderas till mellan 93–104 miljarder dollar, alltså uppemot 730 miljarder kronor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!