Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Få ut skattepengarna redan i påsk – så gör du

Plötsligt har det uppstått rusning till att registrera digital brevlåda.

Anledningen är möjligheter att få skatteåterbäringen redan i påskveckan.

– Intresset är stort, säger Kaj Koyer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Men det är inte vem som helst som får tillbaka sina skattepengar i påskveckan.

Flera saker krävs för att du ska ha pengarna under den veckan.

Här har du en lathund steg för steg.

• Grundkravet: du har rätt till skatteåterbäring eller överskjutande skatt som är Skatteverkets term.

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket.

Här får du digital brevlåda

• Du måste registrera dig för en digital brevlåda senast 1 mars. Det finns fyra olika digitala brevlådor att välja på: Kivra.com, digimail.se och minmyndighetspost.se. Du kan också gå in via skatteverket.se/digitalbrevlada.

• 8-10 mars: Nu kommer deklarationen till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen. Via sms och/eller mejl får du meddelande om att deklarationen ligger och väntar i den digitala brevlådan.

• 21 mars: Nu kan du börja deklarera.

29 mars: Viktigt datum. Det här är sista dagen att godkänna deklarationen via Skatteverkets app eller e-tjänst om du ska ha chansen at få pengarna i påskveckan. Men det förutsätter också att du inte gör några ändringar i deklarationen. Gör du ändringar, tillägg eller till exempel yrkar på avdrag då får du vänta på återbäringen till i juni eller till och med senare om du blir uttagen till kontroll.

• 5-7 april: Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen. Men det förutsätter att din deklaration passerat Skatteverkets ''maskinella kontrollpaket'' utan problem.

 

LÄS OCKSÅ: 10 frågor och svar om ditt mobila bank-ID

 

Det är fortfarande några veckor kvar tills deklarationen 2017 för inkomståret 2016 dimper ner i brevlådan eller digitalt hos drygt 8 miljoner deklaranter.

– Testkörningar pågår fortfarande. Det är några veckor kvar innan vi skickar ut deklarationerna, säger Kaj Koyer på Skatteverket.

Stort intresse för tidig utbetalning

Antalet registrerade digitala brevlådor har ökat kraftigt den senaste tiden. Orsaken är just möjligheten att få skattepengarna i påskveckan.

Cirka 1,3 miljoner användare finns i dag registrerade. Av dem är nästan 1 miljon anslutna till tjänsten som gör att de kan ta emot post från myndigheterna och runt 50 000 är företag på minmyndighetspost.se

De övriga omkring 300 000 användarna är anslutna till någon av de två privatägda brevlådorna men inte till statens tjänst.

 

LÄS OCKSÅ: Viktiga datumen för din deklaration 2017

 

Kivra.com är den dominerande aktören och den andra mindre privata brevlådan är digimail.se

Förra året betalade Skatteverket ut knappt 29 miljarder kronor i skatteåterbäring till 3,7 miljoner e-deklaranter.

15 miljarder ska ut i påsk

Arbetsgivare, banker, bostadsrättsföreningar har nu skickat in cirka 63 miljoner kontrolluppgifter till Skatteverket inför årets deklaration. Och det är dessa som ligger till grund för årets deklaration 2017, inkomståret 2016.

Skatteverket beräknar med att minst 15 miljarder kommer att betalas ut i påskveckan.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!