Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Få svar på dina frågor om lån och bostad - chatta med Emma Persson

Experten Emma Persson, Privatekonom på Länsförsäkringar.Foto: PRESSBILD

📈  Har jag en bra bolåneränta, borde jag binda lånen och hur dyr lägenhet vågar jag köpa nu?

Våga fråga Experten Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, allt du undrar över kring lån, bostad och det som hör till. 

Chatten pågår mellan 16-17 i dag, tisdag, du kan skicka dina frågor redan innan den drar i gång i fältet nedanför.

I dag kan du ställa de där frågorna du funderar på kring din bostad, dina lån eller inför det där bankmötet du är lite nervös inför. För lätt är det inte alltid, och med den rådande pandemin kan frågorna vara ännu fler. 

Vi passade också på att fråga Emma Persson om några frågor redan innan chatten.

⬇️ 

Hur ska jag tänka kring kring mina lån nu, borde jag ha fast eller rörlig ränta?

Om vi tittar på boräntornas utveckling så är det inte mycket som pekar på att räntorna kommer att stiga i närtid, men helt säker kan man aldrig vara. Därför är det viktigt att du också funderar ett varv kring din egen ekonomi. Om inkomsterna minskar kan det vara skönt att veta att ränteutgifterna inte ställer till det för dig. Om du har svårt att bestämma dig kan en gyllene medelväg vara att binda en del av lånet på lite längre bindningstid, en del på kortare och låta en del av lånet vara rörligt.

Det här med att det finns amorteringsfria månader nu under corona – ska jag pausa amorteringen eller inte?

Att amortera är faktiskt ett sparande, även om det bara känns som en utgift i stunden. Ju mer lånet minskar, desto lägre blir dina ränteutgifter över tid. För ett genomsnittligt hushåll kan det vara bra att fördela sitt sparande på buffert, långsiktigt sparande och amorteringar. Har du ingen buffert alls eller känner dig väldigt osäker på om du kommer att få behålla jobbet, kan du tillfälligt stoppa amorteringen och spara i stället. Sätt av pengarna på ett sparkonto och om inget händer kan du göra en extraamortering längre fram.

Finns det något du tycker att den som ska köpa bostad närmaste månaderna borde tänka på?

De stora bostadsprisnedgångarna har än så länge uteblivit, så det råder ingen större coronarabatt på bostäder för den som kanske hoppades på det. Ta god tid på dig, läs på om bostadsrättsföreningens ekonomi om du köper lägenhet (ta hjälp om det känns svårt!) och buda inte för högt bara för att du blir kär i en balkong i söderläge.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!