Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överraskande mejlet till styrelsen: Begler sparkad

Socialminister Annika Strandhäll lät sin statsekreterare Agneta Karlsson mejla Försäkringskassans styrelse om att chefen Ann-Marie Begler sparkats. Mejlet skickades en kvart innan beslutet blev offentligt.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER GROTH
Regeringens hanteringen av de nu sparkade generaldirektören Ann-Marie Begler har väckt starka känslor internt på Försäkringskassan.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialminister Annika Strandhäll mörkade in i det sista att Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler skulle sparkas.

Först en kvart innan beslutet blev offentligt underrättades F-kassans styrelse om det drastiska beslutet.

– Jag tycker det är olyckligt att inte styrelsen blev informerad, säger professor Måns Rosén.

Regeringens beslut att sparka Försäkringskassans  generaldirektör Ann-Marie Begler offentliggjordes klockan 13 fredagen den 27 april. Beslutet har väckt starka känslor både inom och utom Försäkringskassan.

Nya fakta visar att Försäkringskassans egen styrelse var helt  ovetande om den dramatik som utspelat sig i kulisserna på regeringskansliet ända fram till en kvart innan det drastiska beslutet blev känt via socialminister Annika Strandhälls presskonferens.

Det framgår av Expressens fortsatta granskning av fallet.

Besked via mejl från departementet

Två dagar innan det formella regeringsbeslutet fredagen den 27 april, hade Ann-Marie Begler underättats om att hon skulle sparkas. Beskedet lämnades vid ett kvällsmöte hos Annika Strandhäll på socialdepartementet. Begler tvingades lämna departementet utan att kunna berätta för Försäkringskassans egen styrelse om att hon sparkats.

Ann-Marie Begler tvingades hålls tyst om att hon fått sparken. Inte ens den egna styrelsen på Försäkringskassan fick veta något. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressens granskning visar att Försäkringskassans styrelse underrättades i ett mejl, som dock inte innehöll någon egentlig förklaring till varför Begler petats.

Statsekreterare Agneta Karlsson (bilden) mejlade Försäkringskassansstyrelse om att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkats.

Exakt klockan 12.45 mejlade statsekreterare Agneta Karlsson – Annika Strandhälls närmaste medarbetare - ut meddelandet till Försäkringskassans sju ledamöter. En kvart senare inledde Annika Strandhäll sin presskonferens.

Mejlet inleds med:

Till dig som ledamot i Försäkringskassans styrelse

Regeringen har idag beslutat om att from första maj förordna Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler i regeringskansliet.

 Mejlet gick ut till följande personer, samtliga styrelsemedlemmar i Försäkringskassan:

    Birgitta Böhlin, ordförande, tidigare vd på Samhall, generaldirektör för Försvarets Materielverk, FMV.

    Anita Johansson, f.d. försäkringsdirektör AFA Försäkring.

    Jörgen Olofsson, IT-chef Svenska Spel.

    Kristina Mårtensson, kanslichef Kommunal.

    Måns Rosén, professor vid Karolinska institutet.

    Clas Olsson, generaldirektör Ekonomistyrningsverket.

    Göran Stiernstedt, läkare, senior konsult.

Förvånad styrelseledamot

 

LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler tvingades tiga om att hon fått sparken

 

Professor Måns Rosén, professor vid Karolinska institutet, Ki, reagerade med förvåning när han såg meddelandet från Socialdepartementet. Han reagerar både mot beslutet att sparka Försäkringskassans chef och på det sätt som styrelsen informerades.

– Vi fick det några minuter innan det blev offentligt. Men vi fick ingen riktig förberedelse och det kan jag tycka är olyckligt att inte styrelsen blev informerad.

Professor Måns Rosén är en av sju ordinarie ledamöter i Försäkringskassans styrelse.Foto: EXPRESSEN TV

Måns Rosén säger att han är medveten om att det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer.

– De har rätt att göra som de vill i den frågan. Sedan kan jag tycka att det är olyckligt,  Ann-Marie Begler har gjort ett bra jobb.

Finns det någon kritik mot Ann-Marie Begler från styrelsens sida?

– Vi har följt verksamheten noga och vi tycker att hon gjort ett jättebra jobb.

Är du förvånad?

– Ja. Det är klart, det är nära valet. Så man kan misstänka att det har med valet att göra.

Hur tror du att det här får för inverkan på Försäkringskassans verksamhet närtid?

– Det är klart att det är olyckligt om man blir av med en väl fungerande generaldirektör, säger Måns Rosén.

Under måndagen var  styrelseordförande Birgitta Böhlin kallad till Socialdepartementet tillsammans med den tillförordnande chefen för Försäkringskassan, Maria Hemström-Hemmingsson.

Vad som kommit ut från mötet är inte känt.

 

LÄS OCKSÅ: Försäkringskassans uppror mot regeringen 

 

Regeringens mejl till Försäkringskassans styrelse

Till dig som ledamot i Försäkringskassans styrelse

 

Regeringen har idag beslutat om att from första maj förordna Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler i regeringskansliet.

Som tillförordnad generaldirektör from första maj, har regeringen utsett generaldirektören för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) - Maria Hemström-Hemmingsson.

Maria blir tjänstledig från sin tjänst som GD på ISF. Maria har ett förflutet som chef under åtta år i regeringskansliet. Maria har också varit verksam som forskare på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering och doktorerade i nationalekonomi vid Uppsala universitet. En sedvanlig rekryteringsprocess av generaldirektör påbörjas dock inom kort, men regeringen bedömer att det omedelbart behövs en person som kan ta sig an det utmaningar som FK nu har och Maria bedöms ha den förmågan.

Regeringen har också beslutat om att inrätta en överdirektör på Försäkringskassan, personen kommer att utses senare under våren.

 

Vid sidan av detta har regeringen idag också beslutat om att förstärka Försäkringskassans uppdrag om att stödja individen och förstärka samverkan. Målet om ett lågt och stabilt sjuktal ligger fast.

Både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan får i uppdrag att redovisa överlämnings- och avstämningsmöten då detta är en viktig del i att stärka stödet till individen och undvika att personer hamnar mellan stolarna.

 

Vi avser också från Socialdepartementets sida att ha en dialog med styrelsen inom den närmsta tiden.

 

Med vänliga hälsningar

 

Agneta Karlsson

Statsekreterare

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!