Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F-kassans chef sparkad på hemligt regeringsmöte

I augusti 2015 presenterade Annika Strandhäll, som då var socialförsäkringsminister, Ann-Marie Begler som ny chef för Försäkringskassan.Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringsbeslutet undertecknat av socialminister Annika Strandhäll - ett beslut som "kostar" närmare 5,8 miljoner kronor. Sten Heckscher, tidigare bland annat s-märkt näringsminister, president i Kammarrätten i Stockholm och rikspolischef, ifrågasätter nu lagligheten i beslutet.
Regeringen har tvångsplacerat Ann-Marie Begler i Socialdepartementet som leds av Annika Strandhäll, den minister som fattade beslutet att sparka henne.Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler sparkades vid ett hemligt regeringssammanträde.

Dygnet innan hade hon själv informerat riksdagsutskottet om kassans verksamhet.

– Det fanns ingen känsla av att hon skulle få sparken, säger Emma Carlsson Löfdahl (L) som deltog i mötet.

Regeringens beslut ”kostar” närmare 5,8 miljoner kronor.

Riksdagens socialförsäkringsutskott ska på torsdag förmiddag ta beslut om att kalla socialminister Annika Strandhäll till utskottet. 

Kallelsen, eller inbjudan som är utskottets egen mjukare benämning, är en direkt följd av regeringens överraskande och delvis brutala beslut att peta Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler efter knappt tre år på tjänsten. Utskottet vill ha en närmare förklaring till beslutet. Flera riksdagsledamöter överväger också att anmäla Annika Strandhäll till riksdagens konstitutionsutskott.

Tvingas jobba på Annika Strandhälls departement

Expressen kan i dag avslöja nya detaljer om vad som hände kring timmarna innan socialminister Annika Strandhäll i fredags vid lunchtid offentliggjorde att Försäkringskassans generaldirektör fått sparken från sin tjänst.

Av regeringsbeslutet, undertecknat av Annika Strandhäll, framgår att Ann-Marie Begler "ska till vidare vara placerad i Socialdepartementet" - alltså på samma departement som leds av den minister som gav henne sparken. Men också att hon kan komma att få annan placering inom regeringskansliet.

Socialminister Annika Strandhäll motiverade i fredags beslutet att sparka Ann-Marie Begler med att det behöves "ett nytt ledarskap" för Försäkringskassan.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och beslutet blir dyrbart. 

Ann-Marie Begler tillhör de högst avlönade generaldirektörerna  med en månadslön på 160 400 kronor i månaden. Den summan måste regeringen fortsätta att betala ut fram till att Beglers förordnande går ut den 30 april 2021. I pengar betyder det närmare 5,8 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Försäkringskassans chef får sparken

Vad Ann-Marie Begler ska göra är oklart. Något besked från regeringskansliet gick inte att få under onsdagen. 

– Regeringskansliet kommer att inom kort föra en diskussion med henne om lämpliga arbetsuppgifter. Hon har lång och gedigen erfarenhet av bland annat  utredningsarbete och vi är angelägna om att den tas till vara på bästa sätt, vilket också kräver visst förberedelsearbete, meddelande Annika Strandhälls pressekreterare Victor Harju via mejl.

Ann-Marie Begler blev ett undantag

Normalt tas regeringens beslut vid det ordinarie sammanträdet som hålls torsdagar med start klockan 9. Enligt praxis läggs också ärendeförteckningen ut på regeringens hemsida.

Men det finns undantag och Ann–Marie Begler blev ett undantag.

Regeringssammanträdet förra torsdagen förflöt utan att hon fanns med som ett ärende.

Men planeringen att göra sig av med henne pågick för fullt.

När delar av regeringen, främst vissa nyckelpersoner inom socialdepartementet var i full färd med att planerna och förbereda aktionen att sparka Ann-Marie Begler och de förändringar som skulle till på Försäkringskassan, var hon själv ovetandes och fullt sysselsatt med något annat.

Ann-Marie Begler är nu tvångsplacerad i regeringskansliet och enligt beslutet placerad i Socialdepartementet.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Expressen kan i dag berätta att Ann-Marie Begler i torsdags i förra veckan hade bjudit in hela socialförsäkringsutskottet till en stor genomgång av läget med kassans olika verksamheter. Det var den årliga genomgången som Försäkringskassan brukar ha med riksdagsledamöterna i utskottet.

Begler skickade inbjudan

Inför mötet hade Ann-Marie Begler skickat en inbjudan till utskottets ledamöter.

Begler skrev:

"Vi startar mötet klockan 10.30 och räknar med att hålla på,  som längst, till klockan 13.00. Vi bjuder på något lätt att äta under den senare delen av mötet".

Tiden 10.30 är utskottets ordinarie mötestid på torsdagar, den här gången förlagd till Försäkringskassans huvudkontor vid Telefonplan i Ericssons gamla huvudkontor.

Nästan hela utskottet infann sig eftersom det var årets stora möte med Försäkringskassan. De flesta hade tagit tunnelbanan dit, några kom i taxi.

Från myndighetens sida var också uppställningen stor. Ann-Marie Begler, som hade tagit med sig större delen av den inre cirkeln med experter, inledde med att hälsa välkommen och presentera programpunkterna.

Bjöd på mat

Under den senare delen av mötet bjöd Ann-Marie Belger och hennes medarbetare politikerna från riksdagen på lite mat. Det blev kallskuret.

– Chockartat, säger riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) om regeringens beslut att sparka Försäkringskassans chef Ann–Marie Begler.

– Vi träffar Försäkringskassan någon gång per år. Det handlar om vad som är på gång, aktuella saker. Det var ett vanligt möte. Det fanns ingen känsla av att hon skulle få sparken. Det var lika chockartat för oss som för alla andra, säger Emma Carlsson Löfdahl (L) som närvarande vid mötet.

LÄS OCKSÅ: Internrevisorn backar Begler

Andra ledamöter har regerat på liknande sätt. En socialdemokratisk ledamot, som inte vill bli citerad vid namn, säger sig vara förvånad.

– Ja, det kom hastigt.

"Sossarna har panik"

En annan ledamot i utskottet som reagerat kraftigt är Solveig Zander (C). Hon kunde inte närvara vid mötet hos Ann-Marie Begler. Men säger om hanteringen av Begler:

– Det är helt förskräckligt det som hänt. Sossarna har panik. I stället för att erkänna att det är deras egen politik som är bristfällig så avskedar man tjänstemannen.

Några timmar efter att nyheten läckt ut via Svenska Dagbladet, men innan regeringen offentliggjorde den, samlade sig Ann-Marie Begler till ett sista framträdande på tjänsterummet. Det skedde inför kamera där hon spelade in sitt avsked till personalen. Sedan lades videon ut på Försäkringskassans intranät.

Maria Hemström–Hemmingsson har utsetts till tf chef för Försäkringskassan. Beskedet gavs av socialminister Annika Strandhäll vid en hastigt sammankallad presskonferens i fredags.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

När Annika Strandhäll vid lunchtid i fredags offentliggjorde nyheten om att Ann–Marie Begler var petad hyllade hon visserligen henne. Men slog också fast.

– Vi behöver något annat inför framtiden. När myndigheten går in i en ny fas så behöver vi också ha ett nytt ledarskap.

Regeringens beslut kritiseras av tidigare rikspolischefen

Nu är samma hyllningar något som kritiseras. Ann-Marie Beglers tidigare chef och vän Sten Heckscher skriver nu i SvD att beslutet att peta henne kan vara olagligt – särskilt som Strandhäll omvittnat hennes kompetens.

”Det är enligt min mening tveksamt om de skäl som regeringen anför genom sitt direkt ansvariga statsråd möter kraven på att åtgärden är "nödvändig av hänsyn till myndighetens bästa" som det står i lagen och om skälen ska betraktas som "objektivt godtagbara", skriver Heckscher i SvD

Sten Heckscher har bland annat varit s-märkt näringsminister, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen och rikspolischef.

LÄS OCKSÅ: Uppsagd eller avskedad - här är vad som gäller

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!