Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så drabbas du av tågkaoset – risk för solkurvor i värmen

Räkna med tågkaos i och kring Småland inför helgen. Spåren kommer att stängas då risken för solkurvor är stor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ett tåg på stationen i Jönköping. Här kommer flera tåg att drabbas de kommande dagarna. Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Exempel på en solkurva som orsakat en tågurspårning. Foto: JOHAN GUNSEUS / FLT-PICA / FLT-PICA 710 95

Räkna med tågkaos inför helgen.

Extremvädret med temperaturer på närmare 34 grader kan orsaka solkurvor – och nu stängs trafiken på vissa sträckor av säkerhetsskäl.

– Vi har folk ute på plats som synar av och följer spåren och ser var det finns solkurvor, säger Pär Aronsson på presstjänsten på Trafikverket.

Tågtrafiken i Sverige har inga mundra dagar. Extremvädret som har rått i Sverige under stora delar av sommaren har skapat kaos vid flera tillfällen i tågtrafiken. Renoveringar av spår vid flaskhalsar kring Stockholm har också bidragit till problemen.

Nu varnar Trafikverket för nya problem inför helgen - och stänger i förebyggande syfte flera sträckor, främst i och kring Småland.

Sträckor med inställd tågtrafik till lördag morgon

Kalmar – Linköping

Västervik – Bjärka Säby

Eksjö – Hultsfred

Nässjö – Vetlanda

Blomstermåla – Mönsterås

Berga – Oskarshamn

Jönköping – Vaggeryd

Värnamo – Landeryd

Skälet är SMHI:s väderprognos - som varnar för temperaturer på närmare 34 grader på vissa platser. Det kan orsaka så kallade solkurvor, då värmen får spåren att expandera och sedan böja sig. Det kan orsaka allvarliga olyckor vid urspårningar.

 

LÄS MER: SJ:s klipp: Köpa in 15 år gamla tåg från Kina 

 

– Det är av säkerhetsskäl som vi ställer in persontrafiken. Beroende på SMHI:s väderprognoser så synar vi av vissa sträckor, säger Pär Aronsson på presstjänsten på Trafikverket.

Söker efter solkurvor

Han berättar att man kommer att ha folk ute under fredagen för att granska spåren i de aktuella områdena.

– VI har folk ute på plats som synar av och följer spåren och ser var det finns solkurvor och om något behöver åtgärdas, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Guide: Är tåget försenat eller inställt - så mycket kan du få i kompensation 

 

Behöver något lagas görs det på nätterna när temperaturen är lägre.

De sträckor som stängs är alla för lokal tågtrafik. Stamnätet på de tungt trafikerade sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö berörs inte denna gång.

– På mindre sträckor kan risken vara större än på de stora stambanorna. Där är det äldre spår, förklarar Pär Aronsson.

Förutom att ha personal ute som synar spåren, kommer uppgifter om solkurvor också från lokförarna.

– Det dunkar till när man kör tåget. Det låter inte rätt.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar du på priskriget på tågbiljetten 

 

Länstrafiken Kronoberg är en av operatörerna som kör på de sträckor som nu stängs. På sin hemsida rapporterar man om inställda tåg, och huruvida det finns ersättningsbuss.

Även delar av Kalmar länstrafik påverkas, bland annat Kustpilentrafiken. Enligt företagets hemsida finns ersättningsbuss.

Länstrafiken i Jönköping är också drabbad. "Ersättningstrafik kommer att beställas till alla inställda tåg, och kommer att köras i den mån det finns tillgängliga bussar", skriver man på sin hemsida.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!