Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extrapengarna som pensionärer missar

Runt 100 000 pensionärer går miste om pengar de har rätt till. Det kan röra sig om tusentals kronor per person – varje månad.
Pensionsmyndigheten prövar alltid om du har rätt till särskilt bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd i samband med att du ansöker om bostadstillägg.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Varje år går tiotusentals pensionärer miste om flera tusen kronor i bostadstillägg – som är ett tillägg till den allmänna pensionen.

Nu trappar Pensionsmyndigheten upp sitt arbete för att nå ut till fler.

– Skulle jag bli av med bostadstillägget skulle jag bli en riktig fattigpensionär, säger Ylva Billing, 70.

Närmare 290 000 pensionärer får bostadstillägg varje år. Men enligt Pensionsmyndighetens beräkningar har ytterligare 80 000-115 000 pensionärer rätt till tillägget – men de har inte ansökt.

En del känner inte till det. Andra tror att det handlar om bidrag och avstår.

Ylva Billing, 70, från Linköping gick i pension 2012 och hörde då talas om bostadstillägget. Hon har varit beviljad sedan dess.

– När jag fick veta vad jag skulle få i pension gjorde jag en ansökan om bostadstillägg. Jag tänkte "får jag så får jag".


LÄS MER: 109 enkla rabatter för dig som är pensionär 


Överklagade sänkt bostadstillägg

Hennes bostadstillägg ligger nu på 2 105 kronor i månaden och hjälper med hyran på 6 700 kronor. Totalt får Ylva Billing ut cirka 12 500 kronor varje månad, berättar hon.

Hon jobbade tidigare som administratör, och fortsatte även jobba tio procent efter sin pension.

– Jag fick min sista lön den sista december i fjol och när jag fyllde 70 år i april försvann min tjänstepension, så i en handvändning rök 4 000 kronor i inkomst, berättar Ylva Billing.

Ylva Billing har nyligen blivit av med sin tjänstepension – så nu har hon fått höjt bostadsbidrag.
Foto: Privat

I samma veva sänktes hennes bostadstillägg från 1 800 kronor till 1 100. Men Ylva Billing överklagade och har nu fått rätt till 2 105 i månaden.

Det är bostadskostnaden, inkomster, tillgångar och familjesituation som avgör det eventuella bostadstillägget.

Pensionsmyndigheten har en tumregel: är du ensamstående och har en månadsinkomst under 14 000 kronor kan du ha rätt till bostadstillägg.

– Utan bostadstillägg kan man inte ha så låga pensioner. Det är ett komplement till den allmänna pensionen så det är viktigt att man tar vara på sina rättigheter och ansöker, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Sök tillägg om partnern flyttar

Det går söka bostadstillägg för både hyresrätt och en bostad man äger.

En sak att tänka på är att anmäla om något förändras, till exempel om hyran höjs. Det kan också vara läge att ansöka om man flyttar isär med sin partner, eller om den ena flyttar till äldreboende.

– Då är det många som blir berättigade bostadstillägg. Även om man inte får tillägget vid 65 års ålder kan man få det senare, säger Linda Nygren.

"I slutändan är det pensionären själv eller någon behjälplig som måste ansöka om bostadstillägget", säger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten.
Foto: Daniel Roos/Pressbild

Att runt 100 000 personer missar bostadstillägget beror till stor del på att Pensionsmyndigheten har svårt att nå ut med sin information. 

– Vi har därför börjat samverka med kommuner för att vidareförmedla informationen. Samtidigt tar vi fram nytt informationsmaterial.

Pensionsmyndigheten vill nå fler

Materialet ska skickas ut till bland annat kommuner och pensionärsföreningar. 

– Vi har i uppdrag av regeringen att se till att fler nås av rätt information. Det är ett pågående arbete, säger Linda Nygren.


LÄS MER: Han ska försöka rädda svenskarnas pensioner 


Många tycker att det är ett problem att bostadstillägget är så pass lågt som det är. Maxtaket är på 5 090 kronor i månanden. Men en höjning finns inte på kartan i nuläget.

– En höjning har funnits med i utredningar i flera år men är ingenting som är på gång nu, vad vi vet. Det är socialdepartementet och ytterst regeringen som får besluta, säger Linda Nygren.

Ylva Billing säger att man som pensionär får "rätta mun efter matsäcken".

– Skulle jag inte få bostadstillägget skulle jag vara en riktig fattigpensionär, säger hon.

Så kan du som pensionär spara pengar

Rabatter

Många företag och organisationer erbjuder rabatt till pensionärer. Bland annat PRO och SPF seniorerna. Om du är över 65 år brukar det räcka med att visa legitimation. Är du yngre kan Pensionsmyndigheten skicka hem ett intyg om du fyller i en beställning på myndighetens hemsida.

Garantipension

Grundskydd för dig som har haft låg eller ingen arbetsinkomst i Sverige. Betalas ut från 65 års ålder. Garantipensionen är som mest 7 952 kronor i månaden för ensamstående och 7 093 kronor för gifta.

Det går att få garantipension som utfyllnad om du har tjänat in låg pension. Garantipensionen minskas i takt med att pensionsinkomsten stiger och försvinner helt för dig som har tjänat in en inkomstpension på 11 471 kronor i månaden före skatt. För gifta ligger beloppet på 10 167 kronor per månad.

Garantipensionen påverkas inte av om du har kapital, tjänstepension eller privata pensionsförsäkringar.

Du måste ha bott i Sverige i minst tre år för att ha rätt till garantipension.

Bostadstillägg

Betalas ut från 65 års ålder och du måste ansöka om det. Det högsta beloppet är 5 090 kronor i månaden skattefritt. Snittet ligger på cirka 2 400 kronor.

Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i hyrd bostad, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller annat boende. Bostadens kostnad, inkomster, tillgångar och familjesituation påverkar summan. Till exempel räknas tillgångar på över 100 000 kronor med som ett förmögenhetstillägg.

Tumregeln är att du ska ha inkomst under 14 000 kronor i månaden efter skatt som ensamstående. För gifta gäller andra belopp.

Du kan göra en beräkning på Pensionsmyndigheten för att se om du har rätt till bostadstillägg. Du som har sjuk- eller aktivitetsersättning ansöker om bostadstillägg hos Försäkringskassan.

Du måste ta ut din allmänna pension och premiepensionen för att ansöka.

Särskilt bostadstillägg

Prövas alltid samtidigt som du ansöker om bostadstillägg. 

Särskilt bostadstillägg betalas ut om hyran är så hög att du trots bostadstillägget inte har tillräckligt att leva på. En ensamstående ska ha 5 499 kronor och en som lever i par ska ha 4 495 kronor kvar per månad efter att bostadskostnaden är betald. Men även här finns ett tak för bostadskostnaden som är 6 200 kronor för ensamstående och 3 100 kronor för den som lever i par.

Äldreförsörjningsstöd

Prövas alltid samtidigt som du ansöker om bostadstillägg. Betalas ut från 65 års ålder, för dig med låg eller ingen pension så att du får en skälig levnadsnivå. Ensamstående ska ha 5 499 kronor kvar när bostadskostnaden är betald. Gifta och sambor minst 4 495 kronor var per månad. Gifta par kan också ha rätt till det högre beloppet, exempelvis om någon vistas på sjukhem.

Tandvårdsbidrag

Du får 300 kronor i bidrag per år från det år du fyller 75 år. Det nya tandvårdsbidraget kommer den första juli varje år. Bidraget betalas ut direkt till tandläkaren.

Högkostnadsskydd finns också. För åtgärder med ett referenspris mellan 3 000 kronor och 15 000 kronor får du ersättning för 50 procent av kostnaderna. För tandvård med referenspris på över 15 000 kronor får du ersättning för 85 procent av kostnaderna.

Särskilt tandvårdsbidrag

Den som har stora behov av tandvård på grund av långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättning kan få rätt till ett särskilt bidrag som ska gå till förebyggande tandvård. Det särskilda tandvårdsbidraget är 600 kronor per halvår.

Källor: Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, Socialstyrelsen

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!