Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extralediga pappor gav friskare mammor

Petra Persson, forskare vid Stanforsuniversitet.
Foto: COPYRIGHT 2016 CHRISTINA SJÖGREN, ALL RIGHTS RESE
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Föräldrapenningens ”dubbeldagar” har lett till att mammor är friskare under barnets första månader.

Det visar en ny studie, rapporterar Dagens Nyheter.  

– Det är oväntat stora effekter, och reformen kostade i princip ingenting, säger forskaren Petra Persson till tidningen. 

Det som kallas för dubbeldagarna infördes i föräldrapenningen 2012. 

Innan dess fanns bara tio gemensamma dagar i samband med förlossningen. Reglerna med dubbeldagar innebär att föräldrarna kan vara lediga tillsammans och ta ut föräldrapenning i ytterligare 30 dagar under barnets första år. 

En ny studie har kommit fram till att reformen med fler ”dubbeldagar” också har fått omedelbara effekter på förstagångsföderskors hälsa under halvåret efter förlossningen, skriver Dagens Nyheter.  

Petra Persson, forskare i nationalekonomi vid Stanforduniversitetet, är en av två författare bakom studien. Hon säger till DN: 

– Det är oväntat stora effekter, och reformen kostade i princip ingenting. 

Positiva effekter för mödrar under barnets första månader 

Studiens resultat visar att möjligheten till dubbeldagar minskade uttaget av ångestdämpande medicin med 26 procent och ett minskat uttag av antibiotika med 11 procent. Risken att mamman skulle behöva söka sjukhus eller specialist minskade med 14 procent, skriver DN.  

Framför allt märks de positiva effekterna för mammorna under barnets tre första månader. För kvinnor med en sjukdomshistoria är nyttan dessutom extra stor. 

– Det verkar som att man använder dem när mamman själv behöver vård eller känner sig riktigt nere. Familjerna har använt flexibiliteten när det har behövts som mest, säger Petra Persson till DN. 

Hon säger också att föräldrar i genomsnitt bara tar ut några av dubbeldagarna. 

Studien bygger på svenska registeruppgifter. I dataunderlaget ingår 88 500 föräldrapar. 

Studien har ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidsskrift. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!