Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

3000 personer varslas från Ericsson i Sverige

Ericsson bekräftar att 3000 personer varslas i Sverige. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Beskedet kommer innan förhandlingarna med de fackliga organisationerna är klara. Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Till samordnare kommer regeringen utse Anitra Steen och Sylvia Serger. Foto: Anna-Karin Nilsson
Sylvia Serger. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX SWEDEN
Ericsson i Kumla. Foto: Roger Vikström
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Damberg ska, enligt uppgifter till Expressen, ha träffat Ericssons ledning. Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
1 / 8

De vill göra företaget mer konkurrenskraftigt.

Nu aviserar Ericssons ledning neddragningar på omkring 3000 tjänster – trots att de fackliga förhandlingarna inte är klara.

– Folk börjar känna sig lite tilltufsade och funderar på vart det här ska ta vägen, säger Stefan Hasselgren, ordförande för Akademikerförbundet på Ericsson i Stockholm.

Anitra Steen har av regeringen utsetts till särskild Ericsson-samordnare.

Bakgrund

Aktierna faller – men ledningen fick miljoner

Ericssons aktier har gått dåligt på börsen de senaste åren. De har sjunkit rejält vid flera tillfällen, bland annat i våras efter att man publicerade sin delårsrapport.

Samtidigt har Ericssons ledning kunnat ta ut miljardbelopp och deras löner har ökat. Den förre vd:n Hans Vestberg plockade ut en kontantbonus på drygt 16 miljoner kronor för förra året, vilket avslöjades efter SvD:s granskning.

Totalt ska den högsta ledningen för Ericsson ha kostat aktieägarna 1,3 miljarder kronor sedan år 2010.

Förre vd:n Hans Vestberg fick gå

Efter att Ericsson drabbats av en lång rad kriser och skandaler ville storägarna bli av med den dåvarande vd:n Hans Vestberg. Under fem år hade han tjänat 265 miljoner kronor, något som han fått motta kritik för.

I juli kom beskedet om att man valt att sparka Hans Vestberg, som fick lämna alla sina poster med omedelbar verkan. Hans fallskärm var ordentlig: Över 28 miljoner kronor.

Tillförordnad vd blev Jan Frykhammar.

Det har gått rykten en längre tid om att det svenska telekomföretaget Ericsson planerar större neddragningar inom verksamheten i Sverige – men när SVT på måndagskvällen avslöjade att ledningen vill minska personalstyrkan med 3000 personer kom beskedet ändå som en chock.

Ericsson bekräftade uppgifterna om det omfattande sparpaketet under tisdagen.

– Det är tufft för de anställda som så småningom får dessa besked. Därför vill vi informera om våra avsikter, för att hantera den oro som finns bland dem som berörs, säger tillförordnade vd:n Jan Frykhammar i Expressen TV.

De planerade neddragningarna görs inom tre olika områden - produktion där 1 000 tjänster väntas försvinna, forskning och utveckling där man minskar med 800 tjänster och administration där 1 200 tjänster försvinner. Sammanlagt handlar det om 3 000 tjänster.

"Siffran 3000 är förfärligt hög"

Värst drabbas verksamheterna i Borås och Kumla där man framför allt arbetar inom produktionsdelen.

– Det kommer ske betydande neddragningar, det säger vi för att vi vill vara tydliga med det. Det är inte samma sak som att de kommer helt läggas ner. Det är för tidigt att säga, men vi behöver centralisera, säger Jan Frykhammar.

Telekomjätten väljer att gå ut med planerna innan de fackliga förhandlingarna är slut.

– Det är mycket rykten och spekulation. Därför vill vi beskriva företagsledningens avsikt, säger Jan Frykhammar.

Stefan Hasselgren, ordförande för Akademikerförbundet på Ericsson i Stockholm, är en av de fackliga representanter som sitter med vid förhandlingarna med ledningen – och han hoppas fortfarande på att antalet planerade neddragningar ska minska.

Ericssons vd Jan Frykhammar. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

– Vi är fortfarande i förhandlingar så inga beslut är fattade än. Siffran 3000 är förfärligt hög och vi hoppas fortfarande att vi kan påverka det, säger han.

Han betonar att det inte har lagts något varsel mot Ericssonanställda. Facken förhandlar i nuläget med företagsledningen om att erbjuda olika frivillighetsprogram som många av de anställda är positiva till att acceptera.

– Eftersom folk börjar känna sig lite tilltufsade och funderar på vart det här ska ta vägen så det är nog ganska många som är beredda att lämna och hoppa på de programmen, säger Stefan Hasselgren.

Tusen personer ska anställas

Samtidigt aviserar Ericsson att cirka 1000 tjänster ska tillsättas inom forskning och utveckling.

Har ni misslyckats med kompetensutveckling?

– Vi har väldigt mycket kompetens, vad vi vill göra är att ta ett ledarskap för en bred teknisk 5G-satsning. I den resan vill Ericsson ta ett ledarskap. Då behöver vi olika typer av kompetens, säger Jan Frykhammar.

Och fortsätter:

– Vi har kanske lite för mycket 2G- och 3G-kompetens. Delar av personalen kan omskola sig till 5G men vi behöver också ta in lite mer juniora tekniker. Vissa kommer skolas om, andra kommer vi hjälpa till nya jobb.

Varför går ni ut med det här innan en ny vd är tillsatt?

– Vi har fullt stöd från styrelsen när det gäller de åtgärder som vi annonserat när det gäller kostnadsreduktion och effektivisering. I dag annonserar vi hur den svenska verksamheten påverkas. Vi har full stöttning från vår styrelse. Det är företagsledningen som driver dem.

Krismöte i Borås och Stockholm

Ett krismöte har på morgonen hållits för personalen i fabriken i Borås.

– Vi avser göra betydande neddragningar. Vad vi gör är att flytta produktion globalt närmare våra kunder. Till slut kommer man till en kritisk massa där vi inte blir konstadseffektiva, säger Jonas Ygeby, produktionschef på Ericsson i Borås.

– Vi har inlett förhandlingar med facket, de förhandlingarna kommer fortgå. Beskedet gäller alla 700 medarbetare i Borås, oavsett funktion.

På tisdagsmorgonen har också ett stormöte för chefer på Ericsson i Kista i Stockholm hållits där de informerades om neddragningarna. Förutom i Kumla och Borås riskerar en stor del av de planerade neddragningarna att drabba just Stockholm, men procentuellt sett blir det en ganska liten del som berörs då det är nära 10 000 personer som arbetar på Ericsson i Kista.

En av de anställd som riskerar att drabbas av uppsägning säger dock att många av hans kolleger är väldigt besvikna, framför allt för att de fått reda på neddragningarna genom medier.

– Vi läste om det här först i medier, vi borde ha fått reda på det via Ericsson. Det är väldigt oprofessionellt hanterat, säger den anställde.

Mikael Damberg ska ha träffat Ericssons ledning

På en presskonferens berättade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) att han utsett Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger till Ericsson-samordnare.

Samtidigt betonar Damberg att betonar att huvudansvaret för att hjälpa drabbade anställda med utbildning och vägar till nya jobb ligger hos företaget.

Koncernfacket på Ericsson är förvånat över att informationen kommer redan i dag när förhandlingar fortfarande pågår.

Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte av dagens besked.

 

LÄS OCKSÅ: Så räddar du dina gamla pengar i tid

 

– Jag tycker att det här är lite konstigt, om företaget kommunicerar något annat än förhandlingsresultat, säger han också. Vi behöver ytterligare en tid. Ett förhandlingsresultat är inte något som kommer den här veckan, sade Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för ingenjörerna på Ericsson, till SvD på tisdagsmorgonen.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kommenterar beskedet så här i ett pressmeddelande:

– Jag hoppas styrelsen och ägarna stoppar neddragningarna och i stället låter den nya ledningen ta fram en plan för utökad produktion i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: ABB styckar inte av Power Grids

 

 

 

Experten: Sparare bör avvakta

Aktieägarna i Ericsson har under en längre period sett en vikande aktiekurs. Bolaget tillhör en av de större folkaktierna med mängder av svenska aktiesparare. Rådet från sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet är att avvakta.

– Det ser väldigt tufft ut för Ericsson. Det speglas redan i aktiekursen. Den är under hård press. Rådet till aktieägare i Ericsson är att vänta och se vad som kommer hända. Avvakta och vad det blir för ny vd och vilken strategi det blir. Sen kan man ta beslut om man om man tror på det eller inte.

På Stockholmsbörsen har Ericssons aktie rört sig marginellt under måndagsmorgonen.

FAKTA

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson:

– Det är ett oerhört tråkigt besked för svensk industri och mina tankar går till de anställda och deras familjer. Den globala konkurrensen hårdnar och det visar vikten av konkurrenskraftiga företagsvillkor. Vi behöver nu vidta flera åtgärder från politikens håll. Det krävs åtgärder för att stötta de arbetslösa och de orter som nu kommer möta en stor arbetslöshet och det krävs en politik för att göra Sverige till ett mer konkurrenskraftigt land. I ett första steg vill jag och Liberalerna att näringsminister Mikael Damberg kommer till finansutskottet för att redogöra för vilka åtgärder regeringen vidtar, säger Mats Persson (L).

Centerpartiets ledare Annie Lööf på Facebook:

– Ericsson är ett av Sveriges viktigaste och mest kända företag, vida känt i världen. Att de väljer att kraftigt dra ner på sin produktion i Sverige är en sorgens dag, för de anställda och deras familjer men också för Sverige som industrination.

Ericssons neddragning kommer slå mycket hårt mot de människor och de orter som berörs, men i förlängningen också mot Sverige som industriland.

Jag förväntar mig att regeringen nu agerar på ett sätt så att de Ericsson-anställda som nu förlorar sitt jobb kan få hjälp att hitta nya vägar till en annan försörjning och att de orter som drabbas, främst Borås och Kumla får stöd att ställa om till ett liv efter Ericsson.

Det visar också på behovet av att utveckla den svenska modellen och ha en långsiktig politisk strategi framåt för att skapa en grogrund för nya företag som kan utvecklas och växa över hela landet samt behov av att ständigt förnyas och ligga i framkant som företag.

FAKTA

Så skriver Ericsson själva:

• Omställning av verksamhet och kompetensväxling för att möta teknikskiften, nya kundgrupper och en fortsatt ökande andel mjukvaruutveckling.

• Ericsson avser dra ner omkring 3000 tjänster inom produktion, Forskning och Utveckling (FoU) och försäljning och administration - kombination av frivillig avgång, neddragningar och andra alternativ såsom outsourcing.

• Ericsson avser att göra betydande neddragningar i verksamheterna i Borås och Kumla, i linje med bolagets produktionsstrategi att koncentrera produktionen till färre antal siter globalt samt fortsatt arbete med partners.

• Förhandlingar med de fackliga organisationerna om de föreslagna åtgärderna pågår.

• De föreslagna åtgärderna ingår i Ericssons pågående kostnads- och effektivitetsprogram.

• Ericsson avser under de kommande tre åren nyanställa cirka 1000 FoU-tjänster i Sverige primärt från högskolor och universitet för att stötta företagets kompetensuppbyggnad inom nya teknik- och kundområden.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!