Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Explosionsartad ökning av svenskars konsumtionslån

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tycker att ökningen av svenskarnas konsumtionslån är oroande.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Konsumtionslånen har ökat i en aldrig tidigare skådad takt. Sedan 2008 har de ökat med inte mindre än 273 procent.

Det framgår av färsk statisk från Finansinspektionen.

– Ökningen är väldigt stor och oroande, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank. 

Hela 17 procent per år, eller 273 procent – så mycket har svenskarnas konsumtionslån ökat, visar statistik som Finansinspektionen tagit fram. 

Myndigheten har kartlagt marknaden för konsumtionslån, genom att granska lån från 20 banker och kreditmarknadsbolag, som står för 80 procent av alla konsumtionslån. 

Den stora ökningen på 273 procent på tio år förvånar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet Bank. 

– Ökningen är väldigt stor och oroande, säger han.

Tillsammans har bolagen i undersökningen ökat sin nyutlåning med 170 procent sedan 2008. I dag lånar de totalt ut hela 225 miljarder kronor till konsumtion. 

 

LÄS MER: Ilskan mot Resurs Banks metoder: "Vilseledande" 

"Lätt att dra på sig skulder"

– Det är lätt att dra på sig skulder när konjunkturen är stark, arbetslösheten är låg och räntan är låg. Men frågan är vad som händer när vinden vänder. I bland fyller de här lånen en funktion, men de ökar också risken i hushållen, säger Joakim Bornold. 

Per Nordkvist, avdelningschef för marknadsuppförandetillsyn på Finansinspektionen, bekräftar att den främsta anledningen till att vi drar på oss stora skulder paradoxalt nog är att vi har mer pengar i plånboken. 

– Om man tittar historiskt ser man att en ökning av hushållens skulder sammanfaller med stark konjunktur och arbetsmarknad. Så är det även denna gång. Dessutom sammanfaller det med ett lågränteläge, som gjort det billigt att låna pengar, säger Per Nordkvist, som jobbat med myndighetens kartläggning.

Som Expressen tidigare har visat går ökningen av konsumtionslånen att se även för den som tittar på låneportföljerna hos några av småbankerna, även kallade nischbanker. De står enligt Finansinspektionen för 54 procent av alla konsumtionslån. Collector Bank, Resurs Bank och TF Bank ökade alla sin tillväxt tvåsiffrigt under andra kvartalet. Samtliga ökade också sin utlåning till konsumenter.

I Finansinspektionens kartläggning ingår cirka 14 000 konsumtionslån. Det genomsnittliga lånet var på 113 000 kronor. 60 procent av lånen var större än 50 000 kronor. Men volymen av mindre lån, som understiger 50 000 kronor, har samtidigt tredubblats sedan 2008, konstaterar Finansinspektionen. 

 

LÄS MER: Svenskarnas snabblån får småbankerna att växa 

Stora lån sju gånger fler

Samtidigt har också de allra största konsumtionslånen ökat lavinartat. Utlåningsvolymen av konsumtionslån över 250 000 kronor var nästan sju gånger större 2017 än 2008. 

På Finansinspektionen ser man ännu inte att den stora ökningen av konsumtionslånen utgör en risk mot den finansiella stabiliteten. Än så länge utgör de en så pass liten del av svenskarnas totala skuldberg.

– Men för de enskilda hushållen finns absolut risker med en ökas skuldsättning, och där spelar alla typer av lån roll. Hamnar fler hos Kronofogden innebär det ökade kostnader för samhället, säger Per Nordkvist. 

LÄS MER: Nio saker att tänka på innan du tar ett konsumtionslån 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!