Magdalena Andersson, finansminister. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNMagdalena Andersson, finansminister. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson, finansminister. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Harry Flam, Finanspolitiska rådet: ”Vi tycker att avtrappade ränteavdrag är den väg man bör gå.”Harry Flam, Finanspolitiska rådet: ”Vi tycker att avtrappade ränteavdrag är den väg man bör gå.”
Harry Flam, Finanspolitiska rådet: ”Vi tycker att avtrappade ränteavdrag är den väg man bör gå.”

Expertrapport: Riv upp nya amorteringskravet

Publicerad

I förra veckan gick Liberalerna ut med att man vill riva upp det skärpta amorteringskravet. Nu får man tungt stöd i frågan – från Finanspolitiska rådet.

– Vi tycker att avtrappade ränteavdrag är den väg man bör gå, säger rådets ordförande Harry Flam. 

Liberalerna gjorde förra veckan ett utspel där man menade att det skärpta amorteringskravet, som infördes i 1 mars i år, bör slopas. Även Moderaterna och Kristdemokraterna vill se över kravet. Också bostadsminister Peter Eriksson, vars parti Miljöpartiet godkände att kravet infördes, kallade det nyligen för "olyckligt"

Nu får partierna stöd från det mycket väl ansedda Finanspolitiska rådet. I sin finanspolitiska rapport, som släpptes på måndagen, skriver rådet att det inte är en självklarhet att ett skärpt amorteringskrav var det mest lämpliga för att komma till rätta med problemen med skuldsättning. 

Unga kan tvingas tacka nej till jobb

Dessutom blir det svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Det kan leda till att unga tvingas tacka nej till jobb, något som kan påverka den ekonomiska tillväxten, menar rådet. 

Bör det skärpta amorteringskravet rivas upp, som Liberalerna föreslog i förra veckan?

– Ja. Det är väl bra, säger Harry Flam. 

Vad ser du framför dig att det skulle få för effekter på bostadsmarknaden?

– Det måste i så fall kombineras med en nedtrappning av ränteavdragen, vilket är den väg vi tycker att man ska gå. Meningen är att man ska kyla ned bostadsmarknaden och dämpa skuldsättningen, men det kan man inte göra alltför drastiskt. 

Martin Ådahl, chefsekonom för Centerpartiet, instämmer i kritiken att det skärpta amorteringskravet stänger vissa grupper ute från bostadsmarknaden. 

– Vi varnade för att ett införande av kravet skulle resultera i att bostadsmarknaden helt stannade upp och det är nu vad som har hänt. Det behövs en övergripande bostads- och skattereform, säger han. 

Förslaget: Sänk reavinstskatten

I sin rapport föreslår Finanspolitiska rådet att reavinstskatten vid försäljning av bostäder bör sänkas och att detta bör kombineras med en höjd kommunal fastighetsavgift. I dag ligger maxbeloppet för fastighetsavgiften på 7 687 kronor per år. 

– Vi har sedan 2007 sett förändringar som har tenderat att minska rörligheten på fastighetsmarknaden. Vi menar att man nu borde gå i motsatt riktning, säger Harry Flam. 

Martin Ådahl kommenterar förslaget om höjd kommunal fastighetsavgift så här:

– Det är alla ekonomers favoritförslag. Där anser vi att man först får se till helheten så att det inte blir skevt på ett nytt sätt. 

Amorteringskravet

I juni 2016 infördes amorteringskrav på nya lån. Låntagare med en belåningsgrad på över 70 procent ska amortera 2 procent av lånebeloppet per år, medan lån där belåningsgraden ligger mellan 70 och 50 procent ska amortera 1 procent per år.

Den 1 mars i år infördes ett skärpt amorteringskrav. Låntagare med en skuldkvot på över 4,5 gånger inkomsten ska amortera en procentenhet mer än med tidigare krav. De allra högst belånade ska därmed amortera 3 procentenheter per år.

Förslaget om skärpt amorteringskrav togs fram av Finansinspektionen och godkändes av regeringen. Kravet saknade politiskt stöd från allianspartierna. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen