Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gör du med fonder och sparande nu

Börsen är svajig just nu.
Foto: Colourbox
Se över ditt sparande.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Handelskriget mellan USA och Kina tynger börsmarknaden världen över – i Sverige är Stockholmsbörsen svajig.

Här ger tre sparekonomer sina tips till hur du ska tänka kring ditt sparande.

– Tänk till vad du sparar till. Nu ser det skakigt ut och man ska inte bli överraskad om det fortsätter att se ut så här, säger sparekonomen Frida Bratt.

Den senaste tiden har kantats av oroligheter på börsmarknaden världen över. Efter kursras på flera olika Asienbörser skakas även Stockholmsbörsen som under måndagen föll med över två procent. På tisdagen skedde viss återhämtning.

Orsakerna till börsens ryckighet handlar främst om det handelskrig mellan USA och Kina.

Donald Trump kom förra veckan med hot om nya tullar på kinesiska varor för att öka trycket i handelsförhandlingarna. Enligt presidenten har det inte skett några köp av amerikanska jordbruksvaror som utlovats från Kina. Hotet gjorde att Asienbörserna backade rejält förra veckan. Som svar från Kina ska statliga bolag ha blivit uppmanade att sluta köpa amerikanska jordbruksprodukter, enligt Bloomberg.

En annan orsak till fallet är det handelshinder som Japan satte upp mot Sydkorea. I fredags tog Japan bort landet från sin ”vita lista”, vilket innebär att Sydkorea inte längre anses som en föredragen handelspartner, rapporterade CNN.

”Inget talar för en snabb lösning i handelskriget”

I denna turbulenta tid när börsen pekar nedåt kan du som sparare lätt bli orolig. 

Vad händer med mina aktier och fonder? 

Vad ska jag göra med mitt sparande?

– Som det ser ut nu finns det inget som talar för att handelskonflikten kommer få en snabb lösning. Den har snarare eskalerat och trappas stegvis upp. Trump ska snart gå in i omvalskampanj och kriget är inte något som lär gynna honom. Det vet kineserna om så att tro att de ska backa nu är nog en fåfäng förhoppning, säger sparekonomen Johanna Kull på Avanza.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Foto: KARL GABOR / PRESSBILD

Se över dina aktier

Om du har enskilda aktier är ett råd att titta på om det bolaget påverkas av handelskriget. Då konflikten är i utlandet kan du titta på om bolaget sysslar med export.

– Man kan tänka att de påverkas om de exporterar sina varor till Kina exempelvis. Ett bolag som inte känner av tullarna på samma sätt påverkas mindre, till exempel H&M. Leta efter bolag som helt enkelt inte är så känsliga mot att konjunkturen blir lite svagare, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Konsumentnära bolag som dagligvaruhandeln och läkemedelsbranschen är mindre riskfyllda än stora verkstadsbolag som exporterar mycket.

– Om du har aktier i ditt sparande som gör att du ligger sömnlös över, då kanske du ska flytta om lite. Sälja en del, titta på stabilare bolag, flytta över pengarna till en bred index fond med låg avgift som investerar i många bolag, säger Maria Landeborn.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Foto: PRESSBILD

”En påminnelse om hur börsen fungerar”

En sparare som sparar långsiktigt behöver inte stressa upp sig över den skakiga börsen. 

– Det är inte så konstigt att man blir stressad men då kanske man har haft lite för mycket på börsen. Det som händer just nu är en påminnelse om hur börsen fungerar. Så det är viktigt att ha ett tänk i sparandet, säger sparekonomen Frida Bratt på Nordnet.

Den kortsiktiga spararen bör tänka på att inte ha pengarna på börsen.

– De pengar du är beroende av, som du kanske behöver om 1-2 år, hör inte hemma på börsen, säger Johanna Kull.

Fonder är bra för riskspridning

Trots den svajiga aktiemarknaden rekommenderar alla tre sparekonomer till ett fortsatt sparande.

– Skulle börsen gå ner kommer man att köpa billigare och billigare, och så småningom vänder det upp igen och då kommer pengarna att växa i värde, säger Maria Landeborn.

Att sprida riskerna är viktigt och genom en fond är det möjligt. En så kallad globalfond består av flera olika aktier som sprider sig i skilda branscher.

– Man har inte samma risk som man har i ett enskilt bolag. Men fonder påverkas ändå i högsta grad. Svänger det på börsen kommer fonderna också att svänga, säger Maria Landeborn.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet
Foto: NORDNET

”Köp inte med kortsiktiga pengar”

Många har hört att det kan vara bra att köpa när börsen faller. Det är något man själv får fundera kring då man aldrig riktigt vet vart börsen tar vägen.

– Ha ett sparande där du köper lite varje månad. Där är fonder utmärkt. Sedan kan du ha en liten mindre summa pengar som du försöker vara mer aktiv med och timar marknaden, säger Johanna Kull.

– Man kan inte bara utgå från att det är bra att köpa när börsen faller. Man måste fråga sig själv vad fallet beror på. Vi har en uppgång i ryggen, så jag tror att det finns en fortsatt fallhöjd men sparar man på lång sikt har man råd att gå in och köpa. Men köp inte med kortsiktiga pengar, det är för riskabelt, säger Frida Bratt.

Sparekonomernas tips för ditt sparande

Maria Landeborn, Danske Bank

* Hur mycket risk vågar du ta: Det är personligt. Om du skulle känna dig fruktansvärt stressad över att ditt sparande halverades i värde, då kan du ta ner risken med att sälja av en del.


* Se över dina aktier: På vilket sätt påverkas min aktie om konjunkturen bromsar in, eller av handelskriget? Ett bolag som sysslar med export till Kina eller USA påverkas mer än ett bolag som inte gör det.


* Ta ut ditt kapital som du kommer behöva använda snart och sätt in pengarna på ett sparkonto: Det är för hög risk att låta ditt kortsiktiga sparande stå på börsen. Att ha pengarna på ett sparkonto ger inte särskilt mycket ränta, men det får man helt enkelt acceptera.


* Undvik att tajma börsen: Det är väldigt svårt med. Spara hellre varje månad. Även om det är skakigt nu kan börsen mycket väl stå högre om ett år. Lyft blicken och tänk långsiktigt. Blir man orolig och säljer av så blir det svårt att gå in igen.


Johanna Kull, Avanza

* Sitt still i båten: Stressa inte upp dig. Dra tillbaka kurvan och titta på börsens kurva längre tillbaka. Det vi ser nu ser vi med jämna mellanrum. Det är spelets regler och man måste vänja sig med det.


* Se över din balans i ditt sparande: Titta så att du har rätt pengar placerat på rätt ställe. Rätt pengar i räntor och rätt pengar på börsen.


* Det kan vara läge att köpa när börsen faller: Historiskt har det varit bra att köpa när börsen faller. Ha en liten mindre summa pengar som du försöker vara aktiv med och tima marknaden, och köp när du tror att börsen gått ner.


* Titta på vilka typer av aktier du äger: Om det är någon förändring du vill göra där. Satsa på mindre konjunkturkänsliga bolag och mer på konsumentnära bolag. Dagligvaruhandeln, fastighetsbolag och läkemedelsbolag är bra. Medan våra stora verkstadsbolag exporterar mycket och påverkas mer av läget i världsekonomin.


Frida Bratt, Nordnet

* Måla en bredare bild: Om du tänker att du vill köpa, titta på bolaget och inte bara på att börsen faller. För den långsiktiga går det bra att köpa men köp inte med kortsiktiga pengar, det är för riskabelt.


* Bredda aktieexponeringen i ditt medellånga sparande: Sprid riskerna. Välj investmentbolag i stället för väldigt konjunkturkänsliga bolag. Med fonder kan du blanda en globalfond med till exempel en företagsobligationsfond, som är räntesparande och som inte korrelerar med börsen.


* Logga inte in hela tiden: Sparar du på lång sikt behöver du inte vara orolig. Då får du räkna med att sådant här händer under den långa spartiden du har. Tänk bort det som händer och låt ditt månadssparande eller annat sparande löpa på.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!