Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter varnar: Nytt prisfall på bostäder i höst

Prisfallen på nyproduktion kan smitta av sig på andrahandsmarknaden, enligt en färsk rapport.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / /IBL IBL BILDBYRÅ
Prissänkningarna på nyproduktion har bara börjat, enligt Sveriges Arkitekter.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bostadsmarknaden har utvecklats stabilt under den tidiga hösten. 

Men andas inte ut. Senare i höst väntar ytterligare prisfall.

Varningen kommer från Sveriges Arkitekter. 

Ytterligare prisfall på bostadsrätter på 5-10 procent kan komma senare i höst, enligt en färsk rapport från organisationen Sveriges Arkitekter. En förklaring är att bankerna stramat åt – också mot byggföretag och bostadsutvecklare, skriver SvD Näringsliv

– Vi hör från företagen att det har blivit svårare att finansiera nya bostadsprojekt, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter, till tidningen.

I rapporten, som gjorts i samarbete med Danske Bank, konstateras att delar av nyproduktionen på sistone har börjat säljas med kraftiga prissänkningar. Rean kan enligt Sveriges Arkitekter också sänka priserna på andrahandsmarknaden.

Prisfall kan smitta av sig

"Prissänkningarna i nyproduktionen har nog bara börjat och det förefaller troligt att det kommer att smitta av sig på andrahandsmarknaden igen under hösten", skriver Sveriges Arkitekter. 

Under sommaren har priserna varit stabila och säsongsmässigt brukar augusti och september starta bra. 

– Men arkitekterna ligger alltid först i konjunkturcykeln. Därför märks en konjunkturnedgång väldigt snabbt på arkitektkontoren. I det här skedet får vi sådana signaler främst från arkitektkontor med många uppdrag för bostadsbyggare, säger Charlotta Holm Hildebrand till SvD. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!