Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter varnar för dyrare bolån

Bolåneräntorna har höjts med cirka 0,25 procentenheter hittills i år.
Men det är bara början.
Nu varnar bolåneinstituten och bankerna för ett flertal höjningar under resten av året.
- Vi kommer att se en uppförstrappa med räntehöjningar framöver och vi har bara klivit upp på första trappsteget, säger Gunilla Nyström, privatekonomisk expert på SEB.
På grund av finanskrisen är räntorna nu historiskt låga.
- Vi har en krisränta i dag. Och riktningen går bara en väg - uppåt, säger Gunilla Nyström, privatekonomisk expert på SEB.
Riksbanken har aviserat att reporäntan kommer att höjas, antingen i juli eller i september. Bolåneinstitut och banker har redan nu under våren garderat sig för den kommande höjningen.
- Räntekostnaderna kommer att stiga kraftigt de närmaste åren, säger Gunilla Nyström.
Hon tror att den första höjningen av reporäntan kommer att ligga på ungefär 0,25 räntepunkter. Det vill säga lika mycket som de rörliga bolånen stigit hittills i år.
Gunilla Nyström får medhåll av Tor Borg, ränteanalytiker vid SBAB.
- Det kommer att bli dyrare att ha bolån i år. Så är det absolut, säger han.

Högre krav hos banker

Men det är inte bara en höjd reporänta som kan komma att skjutsa upp bolåneräntorna. Just nu så planerar EU att införa nya regler för finans- och lånemarknaden - de så kallade Basel 3-reglerna.
Kortfattat innebär Basel 3 att banker och bolåneinstitut får högre krav på likviditet och på bättre balans mellan tillgångar och skulder.
- Den exakta effekten av Basel 3 är svår att sia om, men det kommer med all säkerhet att göra bolåneräntorna stiger, säger Tor Borg.

Större räntemarginaler

Riksbankschefen Stefan Ingves delar Tor Borgs analys:
– Det som sannolikt kommer att hända är att det bli dyrare att låna i den meningen att det krävs större räntemarginaler i banksektorn för bankerna behöver mera eget kapital och det ska tas ut någonstans, säger Stefan Ingves till Sveriges Radio Ekot.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!