Ingela Gabrielsson, Nordea: ”En eller annan kan vara besviken som hoppats på bättre bidrag eller sänkta skatter. Men det finns ingenting som pekar på det.”Ingela Gabrielsson, Nordea: ”En eller annan kan vara besviken som hoppats på bättre bidrag eller sänkta skatter. Men det finns ingenting som pekar på det.”
Ingela Gabrielsson, Nordea: ”En eller annan kan vara besviken som hoppats på bättre bidrag eller sänkta skatter. Men det finns ingenting som pekar på det.”
Emma Persson, SBAB: ”I den här ganska försiktiga vårbudgeten finns inte så stora privatekonomiska nyheter. Det som framförallt sker är att grupper som hamnat på efterkälken nu genom fördelningspolitiska åtgärder får det lite bättre.” Foto: (C)KLEMNER STUDIOEmma Persson, SBAB: ”I den här ganska försiktiga vårbudgeten finns inte så stora privatekonomiska nyheter. Det som framförallt sker är att grupper som hamnat på efterkälken nu genom fördelningspolitiska åtgärder får det lite bättre.” Foto: (C)KLEMNER STUDIO
Emma Persson, SBAB: ”I den här ganska försiktiga vårbudgeten finns inte så stora privatekonomiska nyheter. Det som framförallt sker är att grupper som hamnat på efterkälken nu genom fördelningspolitiska åtgärder får det lite bättre.” Foto: (C)KLEMNER STUDIO
Magdalena Andersson, finansminitser (S) Foto: JOSHUA ROBERTSMagdalena Andersson, finansminitser (S) Foto: JOSHUA ROBERTS
Magdalena Andersson, finansminitser (S) Foto: JOSHUA ROBERTS

Experter: Så påverkas du av budgetförslaget

Publicerad

Polisen och försvaret rustas upp.

Satsningar på skola och förlossningsvård.

Men märks Magdalena Anderssons (S) budgetförslag i din plånbok?

Ja – och nej.

Dina pengar låter två privatekonomer förklara hur.

De flesta hushåll och familjer påverkas inte nämnvärt om Magdalena Anderssons klubbas genom.

– I den här ganska försiktiga vårbudgeten finns inte så stora privatekonomiska nyheter. Det som framförallt sker är att grupper som hamnat på efterkälken nu genom fördelningspolitiska åtgärder får det lite bättre, säger Emma Persson, privatekonom på statliga bolåneinstitutet SBAB.

Som vinnare lyfter hon fram tre grupper:

– En majoritet av pensionärerna får sänkt skatt med några hundralappar i månaden.

– Personer som har sjuk- eller aktivitetsersättnings får sänkt skatt med en dryg hundralapp i månaden.

– För unga som tänkt söka sommarjobb i kommunen kan det i och med vårbudgeten bli lättare. Drygt 100 miljoner avsätts till att skapa fler sommarjobb för unga. Det är positivt om fler unga kan få ett sommarjobb och arbetslivserfarenhet.

Dyrare köra ”vanlig” bil

Privatekonomiskt finns det anledning att titta extra på regeringens klimatsatsningar.

– Det är tydligt att regeringen har höga ambitioner mot att minska andelen fossildrivna bilar på vägarna. I ett förslag som går ut på remiss i dag föreslår regeringen att genom morot och piska påverka vilken typ av bränsle som nya bilar körs på. Går förslaget igenom betyder det höjd skatt på bensin- och dieseldrivna bilar och en bonus till de bilar som släpper ut inget eller lite koldioxid. Funderar man på att köpa ny bil kan det vara värt att tänka till en extra gång kring vilket drivmedel bilen går på. Inte bara för klimatets skull, utan också för den egna plånbokens, säger Emma Persson på SBAB.

 

LÄS MER: Flygplatserna som drabbas om flygskatten höjs – lista

 

Ett annat område där det på sikt kan innebära mindre i plånboken är kring sjukförsäkringar.

– De som har privata sjukvårdsförsäkringar eller tjänstebil blir det försämringar i vårbudgeten. För privat sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivaren införs förmånsbeskattning från 1 juli 2018 och för de med förmånsbil ska även trängselskatten vara underlag för beskattning, säger Emma Persson.

Plus minus noll för de flesta

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, påpekar att de flesta förslag som rör plånboksfrågor kommer att läggas fram i höstbudgeten efter sommaren, och träda i kraft i januari 2018.

– De som då får en förbättring är pensionärer med inkomster mellan ca 10 000 och 25 000 kronor per månad. De får sänkt skatt med som mest 2 500 kronor per år, eller cirka 200 kronor per månad. De som lyfter sjukersättning eller aktivitetsersättning får sänkt skatt med ca 1500 kronor per år, eller ungefär 120 kronor per månad, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar du på nya pensionärskatten – räkneexempel

 

Hon menar att få påverkas direkt negativt av budgetförslaget:

– Det blir snarare plus minus noll för de flesta rent privatekonomiskt. En eller annan kan vara besviken som hoppats på bättre bidrag eller sänkta skatter. Men det finns ingenting som pekar på det. Det blir viktigt att se över sin egen ekonomi, sina inkomster och utgifter och planera sin ekonomi utifrån det, säger Ingela Gabrielsson.

Magdalena Anderssons smyghöjning

Nytt för budgeten är att den statliga inkomstskatten inte räknas upp fullt ut.

– Det innebär att fler svenskar – alla som tjänar 38 200 kronor eller mer – kommer att få betala statlig skatt nästa år, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Det vanliga är att den här brytpunkten för att betala statlig skatt räknas upp med konsumentprisindexet (KPI) plus två procentenheter.

Nu följer brytpunkten endast KPI, det vill säga prisutvecklingen i stort.

– Skiktgränsen för statlig skatt är för inkomståret 2017 är enligt skatteverket 438 900 kronor. Det innebär ungefär 100–200 kronor mer i skatt för de med inkomster på de här nivåerna, säger Emma Andersson.

En ”smyghöjning” – och ett inte oviktigt extra tillskott i statskassan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen