Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experter: Det innebär ordförandens avgång

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att Idermark skulle ha avgått redan för åtta dagar sedan. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Väntat och välkommet, det anser experterna om beskedet att Swedbanks ordförande Lars Idermark avgår. 

Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, anser att det är ett positivt besked för aktieägarna, i alla fall på lång sikt.

– Långsiktigt är det viktigaste för Swedbanks aktie att banken återfår förtroendet, och det här är ett steg på vägen, säger Joacim Olsson.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tycker att avgången är både förvånande och inte. 

– Förvånande därför att det här kommer bara en vecka efter stämman där styrelsen valde att sitta kvar. Vad har hänt under den tiden? Inte förvånande därför att Lars Idermark har ett stort ansvar för det som skett i banken och hur det har hanterats, säger hon.

Flera storägare, som pensionsbolagen med AMF i spetsen, har öppnat för en extrastämma – något som nu blir av.

– Och om de inte är främmande för att kalla till extrastämma för att se över styrelsen, så det låg i korten att han skulle lämna. Jag tycker det här är bra för aktieägarna, säger Frida Bratt.

Sparekonomen Frida Bratt tycker att avgången är bra för aktieägarna. Foto: Nordnet / Nordnet

”Svårt att ha fortsatt förtroende”

Hon lyfter fram att det i medier framkommit att Bonnesen samarbetsvillig gentemot EBM (Ekobrottsmyndigheten).

– Det var styrelsen som exempelvis inte ville lämna över Erling Grimstads rapport. En rapport som Lars Idemark sen säger att han inte ens har läst. Någonstans är det svårt att ha fortsatt förtroende även för Lars Idermark, säger Frida Bratt.

Nordnets sparekonom säger dock att det inte kommer att räcka med att ordföranden går – hela styrelsen måste ses över. 

– Nytt blod behöver komma in, och det behövs en ordförande som kan rekrytera en ny extern vd. Swedbank behöver en ordentlig nystart, det är man skyldig både kunder och aktieägare, säger Frida Bratt. 

Joakim Bornold tycker inte att beskedet var överraskande. Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, tycker inte att beskedet kommer helt oväntat.

– Det var ingen blixt från klar himmel. Förtroendet finns inte hos vare sig ägare eller kunder och då är det rimligt att låta någon annan ta över, säger Bornold.

Nästa steg kommer att bli avgörande för Swedbank, menar han.

– Styrelsen måste få tag på en ordförande som kan ta ta tag i den så viktiga rekryteringen av en ny vd. Swedbank har inte råd att misslyckas här, säger Bornold.

Kravet på banken

Joacim Olsson, vd på Aktiespararna tycker att avgången var både väntat och välkommen. 

– Men jag tycker att den kom lite försent. Den borde ha kommit innan bolagsstämman, då hade man kunnat välja en ny ordförande där, säger han. 

Aktiespararnas krav har hela tiden varit att banken ska lägga alla kort på bordet och byta ut den ledning som varit ansvarig under de åren som den misstänkta penningtvätten skett, poängterar Joacim Olsson. 

– Vi har haft en vd och styrelse som inte velat vara öppen med vad som har hänt vad gäller misstänkta penningtvättransaktioner. 

– Enda möjligheten att återuppbygga förtroendet för Swedbank är transparens och öppenhet. Det är bättre med en styrelse som inte är befläckad med misstankarna.

Vad kan det betyda för aktien?

– Långsiktigt är det viktigaste för Swedbanks aktie att banken återfår förtroendet, och det här är ett steg på vägen, säger Joacim Olsson.

Frida Bratt tycker också att beskedet är positivt för aktien på lång sikt.

– Det här bra för aktien på lång sikt, även om jag inte tror att vi kan vänta oss någon markant uppgång enkom på detta i dag, säger hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!