Enligt SBAB:s senaste boräntenytt är det en liten fördel med att binda lånen gentemot att behålla rörlig ränta. Men skillnanden är ännu väldigt liten – och en räntehöjning från Riksbanken spås inte förrän nästa höst. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNEnligt SBAB:s senaste boräntenytt är det en liten fördel med att binda lånen gentemot att behålla rörlig ränta. Men skillnanden är ännu väldigt liten – och en räntehöjning från Riksbanken spås inte förrän nästa höst. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Enligt SBAB:s senaste boräntenytt är det en liten fördel med att binda lånen gentemot att behålla rörlig ränta. Men skillnanden är ännu väldigt liten – och en räntehöjning från Riksbanken spås inte förrän nästa höst. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
"Bankerna sätter sina bundna räntor utifrån hur de ser framtiden och det är väldigt svårt att försöka tajma marknaden. Jag tycker inte att man sa försöka göra det. Är man inte orolig av sig förlorar man inte på att ha rörlig ränta", säger Christina Söderberg på Compricer. Foto: COMPRICER"Bankerna sätter sina bundna räntor utifrån hur de ser framtiden och det är väldigt svårt att försöka tajma marknaden. Jag tycker inte att man sa försöka göra det. Är man inte orolig av sig förlorar man inte på att ha rörlig ränta", säger Christina Söderberg på Compricer. Foto: COMPRICER
"Bankerna sätter sina bundna räntor utifrån hur de ser framtiden och det är väldigt svårt att försöka tajma marknaden. Jag tycker inte att man sa försöka göra det. Är man inte orolig av sig förlorar man inte på att ha rörlig ränta", säger Christina Söderberg på Compricer. Foto: COMPRICER

Expertens råd om räntan: Bind inte – spara i stället

Publicerad

Flera experter har uppmanat till att binda bolånen – och nu pekar SBAB på en knapp fördel med bunden ränta.

I dag erbjuder tre av storbankerna marginellt bättre ränta på tre år.

Men sparkekonomen Christina Söderberg har ett annat råd.

Bolåneräntorna berör en stor del av svenskarna – och en svängning åt ena eller andra hållet kan innebära flera tusenlappar om året. Men än finns ingen anledning till panik.

I SBAB:s senaste boräntenytt konstaterar banken att det råder sommarstiltje på räntemarknaden. 

"Varken en regeringskris eller en urstark ekonomi har fått fart på räntorna", skriver chefsekonomen Tor Borg i rapporten.

SBAB: Räntorna stiger i höst

Banken är av samma åsikt som tidigare: Riksbanken kommer inte att behöva höja styrräntan förrän hösten 2018. Det innebär fortsatt låga räntor för svenskarna.

Men därefter tror man att räntehöjningarna kommer att dugga tätt.

"Vår prognos innebär att styrräntan, som idag är -0,5 procent, når +0,75 procent i slutet av 2019 och sedan fortsätter stiga med omkring en procentenhet om året", spår SBAB i senaste boräntenytt.

 

LÄS MER: Experterna: Så gör du smartast med bolånet 

 

SBAB tror dock att bankernas långa marknadsräntor kommer att börja smyga uppåt redan i höst och vinter för att sedan ta fart nästa år. Man räknar även med en högre rörlig ränta nästa år.

Så ser räntorna ut i dag

När Dina pengar ringde runt till experter för en månad sedan sa de att det kunde vara läge att börja binda bolåneräntorna. Och ser man till listräntorna och snitträntorna för juni erbjuder storbankerna lägre ränta på bundna treårslån än på rörliga tremånaderslån – om än ytterst marginellt.

 

Så ser räntorna ut i dag

LISTRÄNTA

Nordea: 2,05 procent (2,04 procent)

SEB: 2,04 procent (2,04 procent)

Swedbank: 2,05 procent (2,04 procent)

SBAB: 1,59 procent (1,89 procent)

Handelsbanken: 2,05 procent (2,01 procent)

Rörlig ränta på tre månader (bunden ränta på tre år inom parentes).

 

SNITTRÄNTA

Nordea: 1,70 procent (1,64 procent)

SEB: 1,55 procent (1,54 procent)

Swedbank: 1,59 procent (1,59 procent)

SBAB: 1,44 procent (1,81 procent)

Handelsbanken: 1,65 procent (1,62 procent)

Rörlig ränta på tre månader (bunden ränta på tre år inom parentes).

Källa: Compricer 

 

Men Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten, tycker att man i princip alltid bör välja rörligt.

– Bankerna vill ofta att man binder för att det är en större säkerhet för dem. Men man bör tänka efter, är man säker på att man kommer att bo kvar i så många år som man binder räntan? säger hon.

Historiskt sett har bolånekunder tjänat på rörlig ränta. Och den är fortfarande förhållandevis lägre än de bundna – beroende på bank och bindningstid.

De som känner sig osäkra på ekonomin och ser en trygghet i att betala samma summa månad efter månad kan binda bolånen, enligt Christina Söderberg. För andra har hon ett annat råd:

Här är Compricer-expertens råd

– Räntorna kommer att gå upp. Men i stället för att binda bolånen och betala högre ränta tycker jag att man ska spara på ett konto. Då har man de pengarna när räntorna går upp.

I sin rapport skriver SBAB är det finns "en liten fördel för bundna boräntor gentemot den rörliga när ränteprognoser och osäkerhet vägs samman". Men då gäller det att binda på längre tid, som fyra år, för att det ska synas i plånboken.

 

LÄS MER: Bolånefest i Sverige – så stora är våra skulder 

 

Sannolikheten för att det ska löna sig är ändå så pass liten att det kan kan vara värt att sprida risken och fördela bolånet på olika bindningstider, skriver SBAB.

Något Christina Söderberg råder emot.

– Då handlar man i ett jättedåligt förhandlingsläge för den rörliga biten. Ska man göra så ska man se till att få löfte om att behålla ränterabatten på det rörliga lånet bindningstiden ut, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen