Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expertens besked – då vänder bensinpriset

Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analys, kommenterar de stigande bensin- och dieselpriserna
Priset på bensin och diesel fortsätter att skjuta i höjden.
Foto: HENRIK JANSSON
Anledningen är en allt högre skatt på drivmedel, en låg produktion av olja och en hög efterfrågan efter pandemin. Men nu kan en vändning vara i sikte, menar Samuel Ciszuk energianalytiker på ELS Analysis.
Foto: HENRIK JANSSON
Samuel Ciszuk jobbar som energianalytiker på ELS Analysis.
Foto: Samuel Ciszuk / ELS Analysis

Priset på bensin och diesel fortsätter att skjuta i höjden.

Anledningen är en allt högre skatt på drivmedel, låg produktion av olja och en hög efterfrågan efter pandemin.

Men nu kan en vändning vara i sikte.

– Vid slutet av året kan vi komma ner lite under dagens nivåer. Innan dess kan det gått upp lite till innan det vänder, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis.

Det har aldrig varit så dyrt att tanka bensin eller diesel i Sverige som just nu. På måndagen kom ytterligare en prishöjning, vilket innebär att Sverige har näst högst bensinpriser inom EU, samt högst priser när det gäller dieseln, skriver SvD

Enligt Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis, ligger en låg produktionstakt, hög efterfrågan och miljöskatter bakom den kraftiga höjningen.

– Vad vi ser nu är att vi har en snabb återstart i den globala ekonomin. Folk är tillbaka i bilen och kör, det går från noll till hundra. Det tar lång tid att starta upp försörjningskedjorna, säger han.

– Det blir en slags dragspelseffekt för att få efterfrågandetillväxten synkad med en lika snabb utbudstillväxt.

Priset väntas gå upp – för att sedan falla

Enligt Samuel Ciszuk beror den största delen av uppgången i Sverige på skattehöjningar av fossila bränslen. 

Men trots den kraftiga prisökningen kan en vändning vara på väg. Enligt Ciszuk kan priset på bensin och diesel vid årsskiftet hamna på mellan 60 öre och 1 krona ner från i dag, förklarar han. 

– Det kan först gå upp lite till från dagens nivåer. Men sedan tror vi att det kommer falla tillbaka till vad det var i september. Det är den nivån som OPEC har som prognos, säger han.

– Det är inga radikala prisfall som vi kan förvänta oss vid pumpen. Det ser vi inte vid horisonten nu.

SD:s ord om bensinpriset: ”Inte rimligt”

Svaret från MP: ”Måste bort från de fossila bojorna” • Lorentz Tovatt (MP) och Martin Kinnunen (SD) i debatt om bensinpriset