Ingela Gabrielsson på Nordea menar att många inte känner till vilka valmöjligheter som finns. Foto: PRESSBILD
Ingela Gabrielsson på Nordea menar att många inte känner till vilka valmöjligheter som finns. Foto: PRESSBILD

Experten varnar för nya pensionstabben

Publicerad

Allt fler tar ut sin tjänstepension under kortare tid.

En pensionstabbe som kan bli dyr – och ge drastiska skillnader i inkomst från ett år till ett annat.

Nu varnar experten.

– Alla känner inte till valmöjligheterna, säger Ingela Gabrielsson på Nordea. 

När nivåerna i det allmänna pensionssystemet sjunker blir tjänstepensionen allt viktigare. Och det finns en del att ta ställning till när det kommer till just tjänstepensionen:

När man vill starta utbetalningarna och under hur lång tid man vill ha dem. I regel fem år om du inte väljer något annat.

När pengarna väl har börjat rulla in går det inte pausa utbetalningarna.

SPF: Fler ta ut snabb tjänstepension

Numera väljer allt fler att ta ut sin tjänstepension under en kortare period i stället för livet ut enligt en rapport från SPF Seniorerna.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, säger att många har larmat om just detta. De börjar ta ut sin tjänstepension den dag de går i pension och plötsligt – från en dag till en annan fem år senare – är pengarna slut.

 

LÄS MER: 15 råd för dig som vill gå i pension i förtid 

 

– De kanske inte har vetat om vad som gäller utan tror att man måste hålla sig till det som står på papperet, säger hon.

Det som lockar för många är att man kan upprätthålla samma levnadsstandard som förut, och dessutom medan man fortfarande är frisk. Sen tar det tvärstopp. Tusentals kronor kan försvinna från ett år till ett annat.

Numera väljer allt fler att ta ut sin tjänstepension under en kortare period i stället för livet ut enligt en rapport från SPF Seniorerna.Foto: COLOURBOX / COLOURBOX

Privatekonomens råd om tjänstepensionen

Men det finns en lösning.

– Man kan skjuta upp själva starten av utbetalningarna och framför allt kan man sträcka ut tiden. Ofta är utbetalningarna på fem år men det går ändra till exempelvis tio år eller så länge man lever, säger Ingela Gabrielsson.

Det kan löna sig att dra ut på tjänstepensionen.

Enligt SPF Seniorerna leder ett livsvarigt uttag av tjänstepensionen generellt till en högre disponibel inkomst under pensionsåren. Enligt ett räkneexempel kan en privat tjänsteman med en slutlön på 35 000 kronor förlora mer än 150 000 kronor på att ta ut tjänstepensionen på fem år i stället för livet ut.

"Orsaken är att ränta på ränta-effekten faller bort", skriver organisationen i ett blogginlägg.

 

Det kan löna sig att dra ut på tjänstepensionen.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Gabrielsson: "Pengarna minskar hastigt"

– Man kan också behöva betala onödigt mycket skatt om man tar ut allting på kort tid, säger Ingela Gabrielsson.

Utöver det förändras inkomsten drastiskt från ett år till ett annat, när tjänstepensionen tar slut.

– Om man går i pension när man är till exempel 65 minskar plötsligt pensionspengarna hastigt och mycket vid 70. Och det är ingen ålder i dag. Ofta är man i full sving och aktiv och plötsligt har man inte har råd att vara det längre.

 

LÄS MER: Extrapengarna som pensionärer missar 

 

Anställda på Pensionsmyndigheten vittnar om desperata samtal från pensionärer som plötsligt har upptäckt hur inkomsten faller rejält – från en dag till en annan.

– De har inte förstått vilket val de har gjort och då ringer de till oss och undrar vad sjutton de ska leva på nu, säger Anna Larsson, gruppchef på kundservice.

Hon säger att kunskapsnivån när det kommer till pension generellt sett är låg. Gemene man vet inte att pensionen kommer från olika håll.

– Vårt råd är alltid att gå in på minpension.se och göra en prognos för att se vilka valmöjligheter man har.

 

Så fungerar tjänstepension

• Består av tre delar: ålderspension, sjukförsäkring och efterlevnadsskydd.

• Nio av tio anställda har tjänstepension. Den betalas in av arbetsgivaren.

• Ser olika ut beroende på var du är eller har varit anställd. Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. 

• Olika regler gäller för olika avtal men i regel tas tjänstepensionen ut under en period på minst fem år. Den kan också tas ut livsvarigt.

• Tjänstepensionen bestäms mellan arbetsgivare och fackförbundet eller direkt mellan dig och arbetsgivaren.

• Ju högre lön eller ju yngre du är – desto större del av din totala pension kommer från tjänstepensionen.

• Kolla din framtida totala pension och olika varianter av utbetalningar på minpension.se.

Källa: Pensionsmyndigheten

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen