Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten om den
nya höstbudgeten

Högre energiskatter och sänkt subventionsgrad för rottjänster skvallrar tydligt om att det är en rödgrön budget, menar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Foto: Fanni Olin Dahl / Tt

Finansminister Magdalena Andersson presenterar den nya budgeten på måndag.

Foto: Sven Lindwall

I dag presenterar regeringen höstbudgeten i sin helhet.

Några tydliga vinnare är det dock svårt att hitta, menar experter.

– Det skulle möjligtvis kunna vara fullt friska inkomstpensionärer, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

I dag lägger regeringen fram sin höstbudget. Högre energiskatter, avtrappat jobbskatteavdrag för höginkomsttagare och sänkt subventionsgrad för rottjänster skvallrar också tydligt om att det är en rödgrön budget, enligt Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Några riktiga vinnare har hon i förväg haft svårt att hitta, trots att regeringen till exempel kommer med skattelättnader för landets pensionärer. Det är främst de pensionärer som har en årlig pension på 120 000 kronor eller mindre som ska få ta del av sänkningen.

– Problemet är bara att det är många faktorer som påverkar hur pensionärernas ekonomi blir nästa år. Regeringen vill ju till exempel också höja taket för maxtaxan i hemtjänsten, vilket riskerar att äta upp eventuella skatterabatter för många av de äldsta och fattigaste. En vinnare i budgeten är på sin höjd fullt friska inkomstpensionärer, säger Ingela Gabrielsson.

"Ett viktigt första steg"

Finansminister Magdalena Andersson (S) understryker dock betydelsen av den aviserade skattesänkningen.

– Det är ett viktigt första steg för att sluta den skatteklyfta som finns bland pensionärer i Sverige. I övrigt har ju regeringen även satsat mycket på bemanningen inom äldreomsorgen och dessutom redan höjt bostadstillägget för pensionärer, säger hon.

Men att införa skattelättnader och samtidigt höja hemtjänstavgifterna blir som att ge med den ena handen och ta med den andra, hävdar Ingela Gabrielsson. Det är dock upp till varje kommun att avgöra om de vill höja maxtaxetaket eller inte.

– Men gör de inte det riskerar ju statsbidraget till kommunerna att minska lika mycket som avgiftshöjningarna inom hemtjänsten skulle ge i ökade intäkter. Någonstans måste kompensationen ske. Frågan är bara om det blir pensionärerna som får ta smällen eller om mellanskillnaden tas ut via kommunalskatten, säger Ingela Gabrielsson.

"Det blir ett ojämnt utfall"

Att hon klassar vissa pensionärer som vinnare beror på att inkomstbasbeloppet för landets inkomstpensioner höjs nästa år. Det innebär att de äldre som inte har något behov av vård och omsorg kan räkna med 500 kronor extra i månaden, enligt Ingela Gabrielsson.

Samtidigt sänks prisbasbeloppet för garantipensionen. Sänkningen gör att garantipensionen faller tillbaka med cirka 35 kronor per månad, enligt Nordeas privatekonom.

– Klart är att det kommer att bli ett ojämnt utfall för landets pensionärer nästa år.

Budgeten släpps klockan 08.00 på måndag.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!