Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Luften har gått ur bitcoin – handeln störtdyker

Joakim Bornold, aktieanalytiker hos Nordnet.
Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET
Bitcoinhandeln har upplevt ett ras sedan glansdagarna vid årsskiftet.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN

Luften har gått ur bitcoin-bubblan. 

Det menar internetbanken Nordnets aktieanalytiker Joakim Bornold. 

– Det var ett extremt stort intresse och en riktig spekulationsbubbla som uppstod, säger han i Svenska Dagbladets Ekonomistudion.  

Kring årsskiftet var handeln i bitcoin glödhet och noterades i december på cirka 19 500 dollar. 

Nu handlas den för omkring 7 000 dollar och i början av augusti dömdes kryptovalutor ut av den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. 

LÄS MER: Tung investmentbank dödförklarar Bitcoin

Handeln har sjunkit med 95 procent

Bankens bedömning är att kryptovalutor inte kommer stiga i värde framöver eftersom de saknar vanliga pengars kriterier: måttenhet, medel för transaktioner eller kapitalbevarande instrument. 

Hos Nordnet har handeln i bicoincertifikat sjunkit med 95 procent sedan ruschen vid årsskiftet, berättar Joakim Bornold i Svenska Dagbladets Ekonomistudion

– Luften gick ur, så var det. Det var ett extremt stort intresse och en riktig spekulationsbubbla som uppstod. 

LÄS MER: E-handelskungen sågar bitcoin: "En bubbla"

Experten tror på ännu en guldålder för kryptovalutor

Han vill dock inte dödförklara kryptovalutorna utan tror på ännu en guldålder. 

– Jag tror den finns där längre fram men frågan är hur det kommer se ut. Att vi kommer ha digitala tillgångar är nog de flesta ganska övertygade om. Men hur de ska se ut och vilka de är, det tror jag återstår att se, säger Joakim Bornold i Ekonomistudion

Han drar paralleller till handeln inom techsektorn med tvära kast på börsen, där det från början kan vara svårt att sia om vilka som i slutändan kommer står som vinnare eller förlorare.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!