Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Kristersson tar mest stryk av bjudresan

Juridikprofessorn: Bindefeld kan få fördelar
Ulf Kristersson i Israel.Foto: YUVAL COHEN HAROUNOF
Ebba Busch Thor i Israel.Foto: MIRIAM ALSTER
Nyamko Sabuni i Israel.Foto: MIRIAM ALSTER

Festfixaren Micael Bindefeld kommer att vara vinnare och politikerna förlorare efter den lyxiga bjudresan till Israel.

Det menar varumärkesexperter som Expressen har pratat med.

– Micael Bindefeld har inte tagit någon skada, tvärtom. Men hans varumärke kan inte bli så mycket mer värdefullt än vad det redan är. Däremot tror jag att Ulf Kristersson (M) kommer att ta mest stryk av detta, säger varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.

Under den senaste veckan har det skrivits mängder av artiklar i medierna om festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest till Tel Aviv i Israel dit han har bjudit nästan 150 personer.

Bindefeld betalar enligt egen utsago allt: resan, hotell och mat – och det rör sig om miljonbelopp.

– Jag älskar Israel och vill visa upp det på mitt sätt för dem jag tycker om, har Micael Bindefeld tidigare sagt. 

Frågorna har dock rört sig om alla de inbjudna personerna verkligen är hans riktiga vänner eller inte. Fokus har främst varit på de tre partiledarna Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) som alla är på festen.

Expressen har pratat med två varumärkesexperter, Niklas Turner Olovzon och Carin Fredlund, om vem som är vinnare och förlorare efter alla skriverier. Och de båda är överens. Micael Bindefelds namn har inte tagit skada av bjudresan. Tvärtom.

– Hans varumärke är så starkt och grundmurat i den genren. Han är ju ”number one” bland festfixarna och ingen har kommit i närheten av hans status. Efter det här befäster han ytterligare sin position. Att toppolitiker väljer att åka dit visar vilken dragningskraft han har, säger Niklas Turner Olovzon.

Han säger vidare:

– De negativa skriverierna om politikerna läggs inte på hans konto. Han bjuder in de personer som han vill ha på sin fest, sen är det upp till dem att tacka ja eller nej.

Varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.Foto: PASSION LAB

Olovzon: Bindefeld kan öka sin livslängd i branschen

Olovzon tror dock inte att Bindefelds prislista som festfixare kommer höjas efter festen.

– Jag tror att han har en ganska saftig prislista mot företag redan, men möjligen ökar han på sin livslängd i branschen.

Carin Fredlund håller med.

– Festen kommer inte att vara till någon nackdel för honom. Han har ju på senare år breddat sitt varumärke och gått från att vara festfixare till att vara en människa med ett stort engagemang med sin stiftelse och har blivit seriösare.

Niklas Turner Olovzon och Carin Fredlund är dock överens om att politikerna borde ha varit mer transparenta i intervjuer med medierna. Det är deras slutenhet och ovilja att svara på frågor kring festen som kan skada dem, anser de. Först under lördagen fick Expressen en intervju med Ulf Kristersson (M) och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni la först på luren när Expressens reporter Arne Lapidus försökte kontakt med hennes och ställa frågor.

I en annan intervju på fredagen säger Sabuni så här:

– Ni kallar det kändisfest. Det här är faktiskt ett privat kalas för Micael som bjuder in sina vänner. Några råkar vara kändisar, några råkar vara politiker. Men det är faktiskt 140 personer här och jag lovar, det är inte 140 kändisar. Det hade varit problematiskt om det var en kändisfest, men det är det inte. Micael är en god och nära vän sedan mer än 20 år.

Se intervjun med L-ledaren i Tel Aviv.

När Expressen på onsdagen frågade Ebba Busch Thor om resan ville hon inte svara på om hon blivit bjuden eller inte.

– Jag ger inga intervjuer på en privat resa. Tack så mycket, sa hon då.

På lördagen KD-ledaren ut en video på Instagram. 

– Som ni redan fattat är jag i Tel Aviv och firar min kära vän Micaels 60 års-firande och har lite ledigt. Men som vanligt tar det här jobbet ju aldrig ledigt, så jag har jobbat en del härifrån också, men också fått lov att vila lite grann och få lov att fira ett härligt 60-årskalas, sa hon där. 

Att agera så här är bara skadligt för deras varumärke och trovärdighet anser Carin Fredlund.

– Det är grundkurs A1 A sidan ett, rad två i krishanteringsboken. Första raden står det se till att inga kriser uppstår. Rad två står det var transparent och svara på frågor. Det farligaste du kan göra är att lägga på luren. Det sänker trovärdigheten, säger Fredlund.

Politiker är man på heltid. 

– Är du politiker så är du politiker dygnet runt, sorgligt nog så är det så. Är du partiledare så är du vald och har egentligen inget privatliv. Man kan inte säga att det här är en privat fest, de måste vara transparenta.

Så var lyxfesten inifrån: ”Varit perfekt”

Experten: Ingen politiker är vinnare 

Niklas Turner Olovzon menar dock att politiker alltid har umgåtts med personer från näringsliv och kultur.

– Det är viktigt att synas i rätt sammanhang och frottera sig med rätt människor och det är inget nytt. Skillnaden i dag är att det syns mer och att det också finns en vilja av politiker att dela med sig. Annie Lööf och Ebba Busch Thor har ju blivit belönade av att dela med sig. Antingen kommer det här att bli vardagsmat om några år eller så kommer vi att få se en större restriktivitet och slutenhet hos politiker, säger Olovzon.

Tror du att medverkan på festen har skadat dem?

– Det är olika. Har man byggt sitt varumärke på att synas i sociala medier så kanske man skadas mindre. Ebba Busch Thor har ju valt det och då kanske det finns en större acceptans mot henne. För Kristersson som inte har valt det sättet kan det blir mer kostsamt att vara på såna här fester. Han har ju en annan profil, säger Niklas Turner Olovzon.

Ingen av politikerna är dock vinnare, menar Olovzon.

– När det här är över tror jag att Kristersson kommer att vara den stora förloraren. Han bygger upp sitt varumärke kring en seriositet, en allvarsamhet och städad approach. Sabuni är mer svårbedömd, hon ligger mellan de två. Busch Thors väljare har nog en större acceptans att hon gör den här typen av val. 

Arne Lapidus intervjuar M-ledaren om bjudfesten i Tel Aviv.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!