Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: Inte omöjligt att bli ekonomiskt oberoende

Günther Mårder, ekonom och vd för intresseorganisationen Företagarna, säger att det handlar om att skapa en passiv inkomst som täcker ens omkostnader.
Foto: Sven Lindwall

Att bli ekonomiskt oberoende låter för många som en ouppnåelig dröm.

Men det är långt i från omöjligt.

Genom att minimera onödig konsumtion och ta fler risker i livet kan du komma dit du vill, enligt experten.

Tanken har nog slagit oss alla - tänk om jag inte behövde arbeta. Men vad betyder egentligen begreppet ekonomiskt oberoende?

Günther Mårder, ekonom och vd för intresseorganisationen Företagarna, säger att det handlar om att skapa en passiv inkomst som täcker ens omkostnader.

– Första frågan du måste ställa är: vad har jag för levnadsomkostnader? Definitionen blir individuell och går även att påverka själv.

– De flesta som tittar på sin egen ekonomi ser få möjligheter att skära ner på kostnader, men om man går tillbaka till exempelvis sin studietid och hur man levde då och ställer sig frågan: är jag lyckligare nu? Så är svaret oftast nej, säger Günther Mårder.

Vi vänjer oss vid konsumtion

Han säger att vi vänjer oss vid en konsumtion som egentligen inte gör oss lyckligare. Det leder till att vi förbrukar pengar vi annars hade kunnat spara och investera - och som på sikt skulle kunna göra oss ekonomiskt oberoende.

– Hela livet handlar om att ta risk. Tar man inte risk så får man lägre avkastning. Många i Sverige är trygghetstörstande. Det leder till en riskminimering, vilket leder till en mindre avkastning.

Han tillägger:

– I Sverige är det svårt att bli rik på sin lön eftersom arbete beskattas hårt. Då tjänar man mer på finansiella investeringar.

Det är vårt mål

Hans eget mål är att bli ekonomiskt oberoende vid 40.

– Just nu ser det ut som att jag kommer nå det vid 37 års ålder. Jag är 33 i dag. Om det blir en formidabel kollaps på marknaden så blir det nog 40 ändå. Men jag är inte beroende av att nå det. Jag räknar inte med att konsumera kapitalet - det ska ligga kvar på min dödsbädd.

När han nått sitt mål tänker han satsa mer i jobbet och ta större risker, utan att behöva vara rädd för konsekvenserna det skulle kunna få för hans privatliv.

– Många tänker nog lottovinst på tio miljoner och att man aldrig ska jobba mer, men då skulle jag garantera att du blir olycklig. Slutar du jobba och tappar kontakten med omvärlden så kommer du inte att bli lycklig, säger han.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

FAKTA

Günther Mårders tips för att bli ekonomiskt oberoende:

*Bestäm dig för vilket ditt mål är - vill du kunna ha en passiv inkomst på 50 procent så att du kan arbeta ideellt? Vill du bli helt ekonomiskt oberoende så att du kan ta stora risker i ditt arbete?

*När du har målet klart för dig - räkna ut vad du behöver ekonomiskt för att uppfylla det.

*Rannsaka varje månads utgifter grundligt och ställ dig frågan - vad av detta ger mig energi i livet?

*Plocka bort det som inte ger dig energi.

*Investera det du sparar varje månad - köp till exempel en indexfond.

*Gå ur marknaden successivt allt eftersom du närmar dig ditt mål - när du har nio år kvar har du 90 procent i aktier och tio procent på ett sparkonto och med fem år kvar har du 50 procent i aktier och 50 procent i sparkonto.