Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Därför väljer Swedbank Göran Persson

Swedbank föreslår Göran Persson som ny ordförande.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jon Åsberg är programledare i Di TV och tidigare chefredaktör för Finanstidningen och Affärsvärlden.
Foto: OLLE SPORRONG
Tidigare ordförande Anders Sundström tror att det är en klok lösning.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stort förtroendekapital, förankring i folkrörelsen och erfarenhet inom bankväsendet. 

Jon Åsberg, programledare i Di TV och tidigare chefredaktör för Finanstidningen och Affärsvärlden, pekar ut flera faktorer som var avgörande för bankens val av Göran Persson som förslag till ny ordförande. 

– De vill ha en oklanderlig person med starkt cv, säger han. 

Efter avslöjandet om misstänkt penningtvätt inom Swedbank lämnade ordförande Lars Idermark sin roll den 5 april i år. 

Under söndagskvällen lämnade Swedbank besked om vem de vill se som ersättare när den tidigare statsministern Göran Persson nominerades. 

Swedbanks tidigare ordförande Anders Sundström tycker att valet är utmärkt.

– Jag tycker att det låter väldigt bra. Det är en av de mest erfarna människor vi har i Sverige. Han har en gedigen bakgrund i samhällsekonomin. Bank, speciellt Handelsbanken och Swedbank handlar till 90 procent om hur Sverige och Norden, Baltikum mår. Jag skulle säga att ingen kan det bättre än Göran Persson, säger han.

Anders Sundström och Göran Persson var regeringskollegor åren 1994-1998. Under de åren var Göran Persson både finansminister och statsminister och Anders Sundström var arbetsmarknadsminister och näringsminister.

– Jag tycker att det är en väldigt bra lösning, säger Anders Sundström. 

Har du på något sätt varit delaktig i att rekommendera honom?

– Nej absolut inte, jag har inte alls varit inblandad i detta på något sätt. 

Experten: Därför väljer Swedbank Göran Persson

Jon Åsberg är programledare i Di TV, Sveriges ekonomi-tv-kanal som är ett samarbete mellan Dagens industri och Expressen TV. Han har också tidigare varit chefredaktör för Finanstidningen och Affärsvärlden. 

Jon Åsberg har följt utvecklingen i Swedbank och är inte förvånad över valberedningens besked om att Göran Persson nominerats som ny ordförande.

– Det har ju spekulerats om detta en tid nu så det är inte så förvånande. Man vill ha en oklanderlig person med starkt cv, säger han. 

Jon Åsberg pekar ut tre faktorer som troligtvis fällde avgörandet. Den första gäller förtroendet – både Swedbanks och Göran Perssons. 

– Förtroendet för Swedbank har halkat ner efter penningtvättsskandalerna och hela styrelsen är ifrågasatt. Då vill man ha en person som har väldigt stort förtroendekapital och gott rykte. Att hitta en före detta statsminister är därför väldigt bra, säger han. 

”Förankring i folkrörelsen”

Den andra faktorn som Jon Åsberg pekar ut är Göran Perssons förankring i folkrörelsen. 

– Det finns sedan gammalt en koppling till rörelsen och till Folksam och i förlängningen till Socialdemokraterna. Det tror jag har varit viktigt för banken och det har ju onekligen Göran Persson. 

Jon Åsberg fortsätter: 

– Även om det inte finns några formella kopplingar till Socialdemokraterna så har det funnits personkopplingar där man suttit i varandras styrelser. Och Folksam står ju nära LO och LO står nära Socialdemokraterna. 

”Svårt att ta det på allvar”

Den tredje faktorn gäller Göran Perssons tidigare erfarenhet inom bankväsendet. Göran Persson sitter sedan tidigare i Ålandsbankens styrelse som kan ha stor betydelse när Finansinspektionen ska pröva ärendet. 

– En förvisso ganska liten bank, men välskött. Finansinspektionen ser gärna att man har erfarenhet av att sitta i styrelser eller har varit verksam i finansiella företag, säger Jon Åsberg. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, är kritisk till nomineringen. 

Swedbank behöver en person med lång erfarenhet från bankvärlden som ordförande inte en ex politiker, jag har svårt att ta detta på allvar”, skriver han på Twitter.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!