H&M har hamnat i en svår sits efter att företaget bojkottats av många kineser. Företagets aktie har gått ner 4 procent och de har fått stänga 20 butiker i landet. Företagets butiker har också tagits bort från mobilkartor i Kina.
Enligt Kinakännaren Björn Jerdén har det kinesiska kommunistpartiet orkestrerat bojkotten mot företaget, på grund av att H&M tagit avstånd från tvångsarbete i Xinjiangprovinsen.
Kina var rädda för Trump
Det är inte den första gången regimen pressat svenska bolag. I november i fjol sa den kinesiska ambassadören Gui Congyou att Ericsson kunde straffas om Huawei portades från budgivningen om 5G-nätet i Sverige.
Allt detta vågar den kinesiska regimen göra eftersom USA har fått en ny president, menar Manyang Ng, ansvarig för Kina i människorättsorganisationen International Society for Human Rights.
– Donald Trump var den enda amerikanska president som skrämde dem. Nu när han är borta känner de att Joe Biden är svag och då vågar de vara mer aggressiva, säger han till Svenska Dagbladet.
Tycker att H&M inte ska backa
Kommunistpartiet vågar nu agera mer aggressivt och inte ta hänsyn till andra länder på samma sätt, menar han.
– Nu tror den sittande presidenten Xi Jinping att vår tid har kommit. Nu behöver de inte längre le, utan de anser att de är minst lika starka som västländerna, fortsätter Manyang Ng.
Samtidigt ökar arbetslösheten och den ekonomiska tillväxten har stannat av i Kina, vilket gör att regimen försöker att skifta fokus, enligt Ng.
– Det är ett klassiskt svar från en diktatur att hetsa upp nationalistiska stämningar för att avleda folks uppmärksamhet, säger han.
Yi Zhang, från samma organisation som Ng, anser att H&M och andra företag inte får ge vika.