Enligt dagens regler kan man leva på bidraget i 15 år utan att behöva lyfta ett finger. "Det är helt orimligt", säger Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Foto: Robin AronEnligt dagens regler kan man leva på bidraget i 15 år utan att behöva lyfta ett finger. "Det är helt orimligt", säger Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Foto: Robin Aron

Enligt dagens regler kan man leva på bidraget i 15 år utan att behöva lyfta ett finger. "Det är helt orimligt", säger Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

 Foto: Robin Aron
Den tidigare vänsterpartisten Björn Samuelsson, 64, lämnade riksdagen 1996. Han har uppburit garantipension i drygt 19 år, vilket är längre än någon annan i systemet.Den tidigare vänsterpartisten Björn Samuelsson, 64, lämnade riksdagen 1996. Han har uppburit garantipension i drygt 19 år, vilket är längre än någon annan i systemet.
Den tidigare vänsterpartisten Björn Samuelsson, 64, lämnade riksdagen 1996. Han har uppburit garantipension i drygt 19 år, vilket är längre än någon annan i systemet.
Roger Tiefensee hade varit både ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare för Centerpartiet innan han hoppade av efter tolv års riksdagstjänst efter valet 2014. Foto: Christian ÖrnbergRoger Tiefensee hade varit både ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare för Centerpartiet innan han hoppade av efter tolv års riksdagstjänst efter valet 2014. Foto: Christian Örnberg
Roger Tiefensee hade varit både ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare för Centerpartiet innan han hoppade av efter tolv års riksdagstjänst efter valet 2014. Foto: Christian Örnberg
Folkpartisten Eva Flyborg, 52, satt i riksdagen åren 1994-2014. Foto: Anders YlanderFolkpartisten Eva Flyborg, 52, satt i riksdagen åren 1994-2014. Foto: Anders Ylander
Folkpartisten Eva Flyborg, 52, satt i riksdagen åren 1994-2014. Foto: Anders Ylander
Lars Ångström, 60, satt i riksdagen för Miljöpartiet mellan 1998 och 2006. Foto: Daniel SidenbladhLars Ångström, 60, satt i riksdagen för Miljöpartiet mellan 1998 och 2006. Foto: Daniel Sidenbladh
Lars Ångström, 60, satt i riksdagen för Miljöpartiet mellan 1998 och 2006.  Foto: Daniel Sidenbladh
Walburga Habsburg Douglas lyfter för närvarande 46 557 kronor i månaden. Foto: Sven LindwallWalburga Habsburg Douglas lyfter för närvarande 46 557 kronor i månaden. Foto: Sven Lindwall
Walburga Habsburg Douglas lyfter för närvarande 46 557 kronor i månaden.  Foto: Sven Lindwall
Marianne Eriksson, 63,är tidigare ledamot för Europaparlamentet för Vänsterpartiet 1995 - 2004. Foto: Carl Johan ErikssonMarianne Eriksson, 63,är tidigare ledamot för Europaparlamentet för Vänsterpartiet 1995 - 2004. Foto: Carl Johan Eriksson
Marianne Eriksson, 63,är tidigare ledamot för Europaparlamentet för Vänsterpartiet 1995 - 2004.  Foto: Carl Johan Eriksson

Ex-politikerna som får ut miljoner utan att jobba

Publicerad

De har inte suttit i riksdagen på flera år, ändå plockar de fortfarande ut fallskärm, så kallad inkomstgaranti, på uppemot 50 000 kronor i månaden.

Enligt dagens regler kan man leva på bidraget i 15 år utan att behöva lyfta ett finger.

– Det är helt orimligt, säger Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Systemet med inkomstgaranti för riksdagsledamöter är hårt kritiserat och gjordes 2014 om till ett ekonomiskt omställningsstöd, som är långt ifrån lika generöst. Det nya systemet gäller dock endast de som har blivit nyvalda i valet 2014.

Totalt 86 ledamöter får i dag inkomstgaranti, flertalet avgick 2014 och vissa kan se fram emot utbetalningar i 15 års tid. För ytterligare 26 har utbetalningarna nyligen upphört.

 

LÄS OCKSÅ: Megabudet på svensk-företaget: 50 miljarder

Har haft garantipension i 19 år

Den tidigare vänsterpartisten Björn Samuelsson, 64, lämnade riksdagen 1996. Han har uppburit garantipension i drygt 19 år, vilket är längre än någon annan i systemet. Beslutet att tilldela honom pengarna gäller till och med november 2016.

För närvarande får Björn Samuelsson ut 22 300 kronor varje månad.

Det finns ingen som har tagit emot inkomstgaranti så länge som du, vad tycker du om det?

– Ingenting, säger Björn Samuelsson till Dina Pengar.

Ingenting?

– Nej. Färdig med dig, avslutar Björn Samuelsson och lägger på.

 

Inkomstgaranti för riksdagsledamöter

Riksdagsledamöter som slutar sitt uppdrag har rätt till antingen inkomstgaranti eller ekonomiskt omställningsstöd.

För riksdagsledamöter som valts till riksdagen tidigare än 2014 och blivit omvalda gäller inkomstgarantin. Annars gäller ekonomiskt omställningsstöd.

Så här fungerar inkomstgarantin:

• En ledamot som avgår före 65 års ålder efter minst tre års sammanhängande tjänstgöring garanteras en viss inkomstnivå varje månad. Garantiunderlaget beräknas på det arvode och eventuella tilläggsarvoden ledamoten haft vid avgången. Under det första året är inkomstgarantin 80 procent av garantiunderlaget. Från och med det andra året reduceras garantin beroende på antalet år i riksdagen. Som mest – efter tolv års tjänstgöring – uppgår garantin till 66 procent av garantiunderlaget. Från sjätte året beräknas inkomstgarantin enbart med ledamotsarvodet som underlag. Garantin ska inte ses som en varaktig försörjning.

• För en ledamot som har haft sitt riksdagsuppdrag i minst tre men färre än sex år gäller inkomstgarantin i ett år.

• Om ledamoten vid avgången har haft sitt riksdagsuppdrag i sex år eller mer och har uppnått 50 års ålder har han eller hon rätt till inkomstgaranti till 65 års ålder. I övrigt är garantitidens längd beroende av ledamotens ålder enligt följande:

I två år om ledamoten är yngre än 40 år

I fem år om ledamoten är mellan 40 och 50 år.

Så här fungerar ekonomiskt omställningsstöd:

• Syftet är att göra det lättare för den som lämnat uppdraget som riksdagsledamot att övergå till yrkesverksamhet.

• För att kunna få det ekonomiska omställningsstödet är grundkravet att ledamoten ska ha haft sitt riksdagsuppdrag under en sammanhängande tid på minst ett år. Under hur lång tid ledamoten kan få stödet beror på hur länge han eller hon haft sitt uppdrag. Stödet betalas ut under högst två år.

• Om den före detta ledamoten har andra inkomster minskar stödet/garantibeloppet enligt vissa regler.

LÄS OCKSÅ: Victorias aktier värda över 20 miljoner kronor

Hans Linde: "Det är helt orimligt"

Hans partikamrat, riksdagsledamoten Hans Linde, 36, tycker att systemet är orimligt.

– I grunden tycker jag att riksdagsledamöter ska ha så lika förmåner som andra löntagare i Sverige har. Men medan man har försämrat a-kassan och ökat kraven så är det fortfarande så att de som har slutat i riksdagen kan leva på inkomstgaranti i upp till 15 år utan att det ställs några som helst krav - och det är helt orimligt, säger han och fortsätter:

– Det är ett system som sticker i ögonen på väldigt många att vanliga människor i Sverige har fått en kraftigt försämrad a-kassa de senaste åren medan vi som beslutsfattare själva kan ha de här förmånerna. Det är ett sätt att skapa politikerförakt.

På vilket sätt tycker du att systemet borde ändras?

– Man har ju gjort om systemet i riksdagen och det är bra. Problemet är att det bara gäller de som blev nyvalda i det senaste valet. Jag tycker att det enda rimliga är att det nya systemet borde omfatta alla riksdagsledamöter som är i dag, oavsett när man blev invald.

För närvarande utnyttjar före detta riksdagsledamöter från samtliga partier utom Sverigedemokraterna inkomstgarantin. SD:s Thoralf Alfsson från Kalmar tar sedan i oktober inte längre emot det stöd han började få efter förra valet.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen