Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-politiker får bidrag för karriärbyte

Många tidigare riksdagsledamöter söker sig till Handelshögskolan. Foto: Sven Lindwall
Tidigare moderata riksdagledamoten Marietta de Pourbiax-Lundin har gått utbildning i styrelsearbete.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt hamnade i blåsväder på grund av att han tar ut fullt avgångsvederlag. Foto: Robert Eklund

Politiker får bidrag för att satsa på en ny karriär.

De som hoppat av eller sparkats får omställningsstöd för att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

Merparten av ex-politikerna satsar på utbildningar som ska hjälpa dem att bli styrelseproffs, skriver Di.

Det var bara 30 av de 101 riksdagsledamöter som lämnade riksdagen efter förra årets val, som inte använde inkomstgarantin under det första året, rapporterar Di.

Inkomstgarantin ligger på 48 800 kronor i månaden, eller 80 procent av ledamotsarvodet under det första året. Utöver detta kan de också ta del av ett omställningsstöd, som ligger på upp till 50 000 kronor per person. Vissa av dem har dessutom fått olika typer av utbildningsinsatser.

 

LÄS OCKSÅ: Så maximerar du din pension

 

Vill bli styrelseproffs

Utbildningar för att bli styrelseproffs är de populäraste bland ex-ledamöterna. Många söker sig till Handelshögskolan eller Styrelseakademien, där bland andra tidigare moderatriksdagsledamoten Marietta de Pourbiax-Lundin har gått. Hon hoppas att omställningsstöder ska hjälpa henne att få fler styrelseuppdrag i det privata näringslivet.

– Jag slänger ut trådar överallt, säger hon till Di.

Avgångna ministrar har rätt avgångsersättning, som motsvarar det belopp som ministern fick i arvode före avgången. Förre statsministern Fredrik Reinfeldt hamnade tidigare under hösten i blåsväder när det kom fram att han tar ut fullt avgångsvederlag trots att han drar in stora pengar till sitt aktiebolag.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!