Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-ministrarna bildar nu nytt superbolag

Sven Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister, startar nu upp ett nytt bolag tillsynsmans med flera gamla ex-ministrar. Foto: Lisa Mattisson
Tidigare näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson. Foto: Christian Örnberg
Tidigare verksamhetschefen i myndigheten Kronofogden Sverige, Lena Bäcker, blir vd i företaget. Foto: Lisa Mattisson
Labours tidigare arbetsmarknadsminister i Storbritannien, Jim Knight.
Tidigare EU-parlamentarikern Anna Ibrisagic. Foto: Jan Düsing
Förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson. Foto: Roger Vikström

Tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, 50, gör gemensam sak med flera tidigare ministrar och blir superrådgivare i ett nybildat bolag som ska hjälpa andra länder med tillväxten.

Expressen kan i dag avslöja att ex-ministrarna Maud Olofsson, 60, och Cristina Husmark Pehrsson, 69, ingår i det nya nätverket med rådgivare.

– Vi diskuterar också med flera tidigare socialdemokratiska ex-ministrar, säger Littorin.

De ska hjälpa andra länder i nya bolaget

Sven Otto Littorin, moderat arbetsmarknadsminister under åren 2006-2010. Avgick hastigt som minister under Almedalsveckan 2010 efter att tidningen Aftonbladet konfronterat honom om ett ett påstått sexköp. Littorin har hela tiden förnekat att något brottsligt ägt rum. Nu blir han styrelseordförande i det nya bolaget.

Maud Olofsson, partiledare för Centerpartiet 2001-2011, vice statsminister och näringsminister under åren 2006-2011. Blir en av flera superrådgivare som ska hjälpa stater, regioner och städer.

■ Christina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister under åren 2006-2010. Anlitas för att hjälpa företagets kunder med bland annat policyplanering.

Anna Ibrisagic, EU-parlamentariker för Moderaterna under åren 2004-2014, ledamot av Moderaternas partistyrelse 2001-2011. Har ett stort internationellt kontaktnät, bland annat i Balkanländerna.

■ Lena Bäcker, tidigare verksamhetschef på myndigheten Kronofogden Sverige. Blir nu vd i det nybildade bolaget.

■ Jim Knight, tidigare bland annat arbetsmarknadsminister i Labourregeringen i Storbritannien. Ska hjälpa bolaget med internationella kontakter och egna erfarenheter av samhällsbyggnad.

Serio Government Affairs

■ Serio Government Affairs erbjuder casebaserad rådgivning till regeringar, regioner och städer där leveransen är handfasta och genomförbara råd från personer som själva varit ansvariga för politikutveckling och leverans.

 

■ Fokusområdena är i första steget jobb och tillväxt, kapitalförsörjning, skuldhantering och migration/integration.

 

■ Tanken är att bolaget genom sina superrådgivare ska kunna leta efter ytterligare kunskap och nätverk för att politiken ska kunna vara genomförbar och leda till önskade resultat.

 

■ För en enskild minister, borgmästare eller liknande innebär nätverket också en möjlighet att få informella råd och stöd i rollen som politisk beslutsfattare på högsta nivå, enligt bolagets egen beskrivning.

På dagen sex år efter den plötsliga och överraskande avgången under en presskonferens på Clarion Hotel Wisby, under Almedalsveckan 2010, sitter Sven Otto Littorin bara några meter från platsen där han mötte medierna den gången.

Den tidigare arbetsmarknadsministern har efter en tid i både USA och London etablerat sig som framgångsrik företagare i Stockholm. Tillsammans med entreprenören Joachim Grundin arbetar han i dag med bland annat samhällsbyggnadsfrågor, stora bygg- och fastighetsprojekt, och förmedling av kommersiella fastigheter.

Sedan en tid tillbaka har han och flera tidigare ministrar i hemlighet diskuterat ett nytt projekt – och nu är allt klart.

– Vi drar i gång ett nytt företag som kan beskrivas som ett stall av gamla ex-ministrar, ex-statssekreterare och tidigare EU-parlamentariker. Några är svenska, men det finns också ett internationellt nätverk, berättar Sven Otto Littorin.

– De som ska vara med ska inte ha någon egen karriäragenda. Och det handlar inte om en ”think tank”, utan om ”do tank”, en slags rådgivningsverkstad.

Flera toppnamn

Bland de som skrivit på för det nya bolaget finns tidigare näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson, den förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M), och den tidigare EU-parlamentarikern Anna Ibrisagic (M).

– Labours tidigare arbetsmarknadsminister i Storbritannien, Jim Knight, ingår också, konstaterar Littorin.

Enligt den förra arbetsmarknadsministern, som blir styrelseordförande, har bolaget redan knutit upp två stater som kunder.

Littorin är i dag kritisk mot de tidigare toppolitiker som väljer att gå till PR-branschen. En känga till de tidigare statsministrarna Fredrik Reinfeldt och Göran Persson, bland andra.

– Det är någonstans förslösad kraft att börja arbeta med PR för den som varit minister.

Serio Government Affairs

Den tidigare verksamhetschefen i myndigheten Kronofogden Sverige, Lena Bäcker, blir vd i det nya bolaget som får namnet Serio Government Affairs.

Huvudsyftet är att hjälpa andra länder, regioner och städer genom kunskapsexport av systemarkitektur, enligt den tidigare ministern.

– Jag kommer ihåg hur det var att sitta på insidan och inte ha någon att prata med om policyplanering. Vi har inte sett att det finns något bolag i världen som erbjuder dessa tjänster och som består av personer som har ägnat sig åt det på riktigt, säger Sven Otto Littorin.

Han, Maud Olofsson, Husmark Pehrsson och de andra ska hjälpa till med frågor som jobb och tillväxt, kapitalformering och skuldreduktion.

– Vi börjar med sådant som handlar om det breda tillväxtperspektivet.

Ambitionen i nästa steg är att hjälpa utsatta länder med tips och råd om hur man bäst hanterar migrationen och integrationen, enligt Littorin.

– Det ska handla om den sortens handfasta grejer, men också om hur man gör länder, regioner och städer mer attraktiva och intressanta ur ett turistperspektiv.

 

För nyheter, festvimmel och senaste bilderna från Almedalen – följ vår bevakning här!

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!