Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ex-ministerns sågning: Rör inte soffliggarfonden

Frida Bratt och Peter Norman.

Det statliga förvalsalternativet i premiepensionen, AP7Såfa, har fått kritik för sitt höga risktagande, och ska nu utredas.  

– Jag tror att man tänker fel, säger Peter Norman när han i Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar.

Det statliga förvalsalternativet AP7Såfa är den fond där dina pengar hamnar om du inte gör något eget val i premiepensionen. "Soffliggarfonden" har gått bra de senaste åren, vilket beror på att den har en högre risk.

Men fonden har för detta också fått kritik. I samband med att premiepensionen ska göras om ska också icke-valsalternativet utredas

– Förvalet har en väldigt hög risk. Det har under åren byggts upp en oro kring fonden. Problemet om man ger något raketbränsle är att det väldigt snabbt kan gå nedåt, har socialminister Annika Strandhäll tidigare sagt till Expressen.  

"Risken är rimlig"

Peter Norman, som var finansmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan åren 2014–2018 och innan dess vd för just Sjunde AP-fonden, dömer ut den eventuella strategi som går ut på att minska risken i icke-valsalternativet. 

– Jag är av en annan uppfattning, säger Peter Norman, som gästade Expressen TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar på torsdagen. 

 

LÄS MER: Soffliggarfonden ses över: "Kan sänka pensionerna" 

Han fortsätter:

– Den pension som du kommer att få från staten består till 80 procent av inkomstpensionen, som i praktiken ligger placerad till marknadens lägsta risk. Om man gör analysen tror jag man landar i att man kan ta lite högre risk med resterande 20 procent i premiepensionen. 

Så att minska risken i icke-valsalternativet, där miljoner svenskar har sitt sparande, skulle vara fel väg att gå?

– Ja, jag tycker att den risk jag själv var med och beslutade om som vd för Sjunde AP-fonden är rimlig. Fonden har en hävstång, men eftersom ägandet sprids ut över hela världen så har den ändå ungefär samma risknivå som en vanlig svensk aktiefond, säger Peter Norman. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!