Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eva och Efva tvingas sänka priset på lyxvåningen i USA

Eva Dahlgren, 60, och Efva Attling, 68.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Balkong i söderläge. (Bakom den högra stolen syns One World Trade Center i horisonten.)Foto: Exp Realty
På takterrassen finns gott om utrymme.Foto: Exp Realty
Förutom ett rejält matbord finns plats för solstolar.Foto: Exp Realty
Lägenhetshuset sett söderifrån, med Empire State Building i bakgrunden.Foto: Exp Realty
Lägenheten ligger i Alphabet City på sydöstra Manhattan.Foto: Exp Realty
Rymligt och modernt badrum.Foto: Exp Realty
Det ena sovrummet.Foto: Exp Realty
Andra sovrummet.Foto: Exp Realty
Välutrustat och modernt kök.Foto: Exp Realty
Vardagsrummet med utsikt över södra Manhattan.Foto: Exp Realty
1 / 11

NEW YORK. Eva och Efva försöker sälja sin exklusiva lägenhet i New York. 

Men fastighetsmarknaden är hårt pressad av coronarkrisen.

Nu har Eva Dahlgren och Efva Attling tvingats sänka priset med nära en miljon kronor.  

– Just nu finns det en osäkerhet, säger mäklaren Juan Barreneche som är ansvarig för försäljningen.

Paret skaffade lägenheten i New York 2011, när Attling hade öppnade en butik i New York för sina smycken. 

– Det var en väldigt bra ekonomisk lösning, i stället för att bo på hotell. Att få vara i fred och skapa är jättebetydelsefullt. På Manhattan kan jag bara försvinna bland alla härliga människor, sade Efva Attling till Expressen i samband med flytten till USA.

Det är en en rymlig lägenhet på 185 kvadrat i Manhattans East Village som har exklusiva detaljer som att hissen går rakt upp i lägenheten, fönster från golv till tak, balkong och en rejält tilltagen takterrass med utsikt mot Empire State Building norrut och One World Trade Center söderut.

Priset som sattes när lägenheten lades ut i somras var 2,1 miljoner dollar – runt 18,4 miljoner kronor – men i augusti sänktes priset med 50 000 dollar och nu har det sjunkit ytterligare till precis under tvåmiljonersstrecket – 1,998 miljoner dollar, motsvarande cirka 17,5 miljoner kronor.

Totalt har priset alltså sänkts med runt 900 000 kronor. 

– Vad vi har märkt är att det har varit en ökning av folk som vill sälja lägenheter. Och när de tillgängliga lägenheter går upp, då påverkas så klart priserna, som går neråt, säger mäklaren Juan Barreneche på Exp Realty, som ansvarar för försäljningen. 

– För att kunna snabba på försäljningen lite så bestämde vi att sänka priset, säger Barreneche, som samtidigt hävdar att prisändringen i det här fallet hade mer att göra med ”interna finanser” i huset än pandemin.

Eva Dahlgren, 60, och Efva Attling, 68, är inte ensamma om att lämna New York just nu. 

I förorter och villastäder runtom storstadsområdet har efterfrågan och priser gått rakt upp, medan allt fler lägenheter i det peststämplade New York stått tomma sedan staden var pandemins epicentrum tidigt i våras. I Westchester norr om New York mer än fördubblades försäljningarna i juli, samtidigt som motsvarande siffra på Manhattan var 56 procent ner. 

”Hoppas sälja inom en månad”

De svenska stjärnornas våning har legat ut för försäljning i snart tre månader. 

– Det vanliga, redan före pandemin, var att det tog två–tre månader för en lägenhet av den här typen att bli såld. Det här är inte en ultralyxlägenhet som går för över fem miljoner dollar, men det är inte heller en sån med ett sovrum som går för 700 000 dollar. Så det är lite mittemellan. Och den ligger ungefär där det brukar vad gäller tid på marknaden. Vi hoppas sälja den här inom en månad eller så, säger Barrenche. 

För Eva & Efva togs beslutet att lämna New York långt innan pandemin bröt ut. Redan för fyra år sedan sa Dahlgren att hon ville flytta om Trump vann valet. 

– Nu känns allt med Amerika rätt främmande, särskilt för en svensk. Mänskliga relationer, hela den amerikanska kulturen, politiken, sa Eva Dahlgren i en intervju med DN tidigare i somras. 

– Även New York förändrades mycket. Allt blev dyrare, mer gentrifierat och ojämlikheten bredde ut sig. New York började falla itu.

 

Eva Dahlgren & Efva Attling

Ingick partnerskap 1996 och äktenskap genom borgerlig vigsel 2009 .

Har bostäder på Södermalm i Stockholm, i Stockholms skärgård samt hus i Italien och våning i New York (under försäljning).

Eva Dahlgren är aktuell med nya albumet ”Evaluation” den 28 augusti.

Efva Attling är smyckedesigner och hennes produkter säljs över hela världen. 2019 omsatte Efva Attling Stockholm AB 58 miljoner kronor. Bolaget har 68 miljoner i tillgångar. Efva Attling Strategi AB omsatte 65 miljoner kronor och har 72 miljoner i tillgångar. Båda bolagen rapporterade minusresultat för 2019.

Experten om utvecklingen i världen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!