Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Evas korståg mot Ikea: "Har sluppit undan i årtionden"

Den franska EU-parlamentarikern Eva Joly leder korståget mot Ikea:s skatteplanering. Hon anse att bolaget med sin skatteplanering kommit undan skatt. – Det är en miljard euro som borde ha gått till folket, till boenden, skolor och sjukhus, säger hon. Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Den Gröna gruppen i EU-parlamentet har genomfört en granskning av Ikea och kommit fram till att kedjan har kunnat undvika att betala nära 1 miljard euro i bolagsskatt.
Ingvar Kamprad, grundare av Ikea, Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
Ikea har 355 varuhus i 29 länder och 149 000 medarbetare. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, 91, är nu världens nionde rikaste person.  

Samtidigt har den stridbara EU-parlamentarikern Eva Joly, 74, förklarat krig mot möbeljättens skatteupplägg – och lyft frågan till EU-kommissionen.  

– Det är på tiden att Ikeas skatteplanering blir undersökt, säger hon till Dina Pengar. 

Ingvar Kamprad kunde avrunda 2017 med att klättra till nionde plats på affärstidningen Bloombergs miljardärindex över världens rikaste personer. 

Han ligger därmed före Googles grundare, Larry Page, som får nöja sig med en tiondeplacering (under onsdagen hade Page i stället gått om Kamprad och låg på åttonde plats) . 

LÄS MER: "Så sågas Ikea i Bryssel: "Rakt igenom egoistiskt" 

Ingvar Kamprads förmögenhet: 431 miljarder kronor

Detta efter att Bloomberg skrivit upp Ikeagrundarens förmögenhet med motsvarande cirka 3,3 miljarder kronor i förra veckan. Älmhultsonens förmögenhet uppskattas nu till motsvarande 431 miljarder svenska kronor. 

Samtidigt tornar orosmoln upp i möbelimperiets horisont. 

EU-kommissionen i Bryssel har startat en utredning kring Ikeas skatteupplägg med dotterbolag i Nederländerna. Om utredningen skulle underkänna upplägget och kräva tillbaka skattepengar kan effekterna bli kännbara för Ingvar Kamprad och ägarstiftelsen. 

LÄS MER: Kamprads julklapp – alla anställda får 13 000 var

Irland tvingas driva in 130 miljarder kronor av Apple

Kommissionen har tidigare dragit Irland inför domstol efter att landet vägrat kräva in cirka 130 miljarder kronor av tech-giganten Apple, som kommissionen ansåg hade fått regelvidriga skattefördelar. 

Landet har nu nått en överenskommelse med Apple och pengarna väntas bli överförda under första kvartalet 2018. 

Den franske EU-parlamentarikern Eva Joly är starkt kritik till Ikeas skatteplanering. - De har sluppit undan i årtionden, säger hon. Foto: MATTIAS BARDÅ / EXP

Eva Joly drivande bakom granskningen

Drivande bakom Ikea-utredningen har varit Den gröna gruppen i EU-parlamentet med fransk/norska parlamentarikern Eva Joly i spetsen. Hon har jobbat som ekoåklagare , varit verksam som korruptionsbekämpare i Paris och betraktas allmänt som en hårding som skakat om högt uppe i det franska systemet.

– Ikea har sluppit undan i årtionden och det är på tiden att deras skatteplanering blir undersökt, säger Eva Joly om EU-kommissionens beslut att öppna en utredning. 

Den gröna gruppen i EU-parlamentet anser att Ikea kommit undan en miljard euro i bolagsskatt.

Eva Joly är född i Norge, men hamnade i Frankrike som aupair och blev kvar i landet när hon träffade mannen som senare skulle bli hennes make.

 

LÄS MER: EU utreder Ikea för skattefusk 

 

Kritiken mot Ikeas skatteupplägg: "Rakt igenom egoistiskt"

Den Gröna gruppen har genomfört en granskning av Ikea som kommit fram till att kedjan har kunnat undvika att betala nära 1 miljard euro i bolagsskatt, under en sexårsperiod från 2009 till 2014, genom sitt skatteupplägg med ett nätverk av dotterbolag i Nederländerna, Liechtenstein och Luxemburg. 

– Det är en miljard som borde ha gått till folket, till boenden, skolor och sjukhus. Så det här är ett rakt igenom egoistiskt upplägg, säger Eva Joly till Dina Pengar. 

LÄS MER: Ingvar Kamprad är orolig för Ikea

Kamprads rådgivare om upplägget: "Korrekt struktur"

Göran Grosskopf är professor i skatterätt och satt fram till i oktober förra året som ordförande för Ikeas ägarstiftelse, Stichting Ingka Foundation. 

Han är nu familjens Kamprads personlige rådgivare. 

– Det är ju så att det holländska skattesystemet bygger väldigt mycket på det som vi kallar förhandsbesked. Det innebär att du går in öppet och diskuterar en viss företagsstruktur med skattemyndigheten, sedan beslutar de om det är en korrekt struktur och sedan sätter man den på plats. Så är det även i det här fallet, har Göran Grosskopf sagt till Dina Pengar. 

Han anser att rättssäkerheten äventyras om kommissionen driver in bolagsskatter retroaktivt. 

 

 

 

 

 

 

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!