EU:s frihandelsavtal med Kanada stoppat

– Om EU inte kan underteckna Kanada-avtalet kommer det lägga en våt filt över handelspolitiken, säger Christofer Fjellner.
Foto: Kristofer Sandberg
Belgiens utrikesminister, Didier Reynders, arbetar nu febrilt.
Foto: Olivier Matthys / AP TT NYHETSBYRÅN

BRYSSEL. Motståndet från ett regionalt parlament räckte för att stoppa frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada.

Lyckas inte Belgien få lokalpolitikerna att ändra sig hotas ytterst svenska arbetstillfällen, varnar EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

– Om EU inte kan underteckna Kanada-avtalet kommer det lägga en våt filt över handelspolitiken.

Det räckte inte med att handelsministrar från 27 EU-länder backade upp frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada.

I dag kom beskedet att Valloniens regionalparlament i Belgien säger nej till avtalet.

Belgiens utrikesminister, Didier Reynders, arbetar nu febrilt för att kunna presentera en lösning inför EU-toppmötet som inleds på torsdag.

– Vi fortsätter att arbeta med Vallonien och ge förtydliganden, säger han rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Cecilia Malmström: "Resten av världen kommer att fråga sig om Europa är en pålitlig partner"

Problemen med att få igenom Ceta gör att EU:s möjligheter att ingå det betydligt mer kontroversiella frihandelsavtalet TTIP med USA ter sig allt mer osäkra, enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.


LÄS OCKSÅ: Volvos storsatsning på Umeå


– Om EU inte kan underteckna ett mycket bra avtal med ett land som Kanada kommer resten av världen att fråga sig om Europa är en pålitlig partner. Det får konsekvenser för vår handelspolitik, säger hon enligt Direkt.

Ann Linde varnar för sämre skydd för miljö och arbetsrätt

Ann Linde, EU- och handelsminister (S) varnar samtidigt för att EU tvingas återgå till handelsavtal utan krav på miljö och arbetsrätt om Ceta-förhandlingarna misslyckas.

Sveriges officiella uppfattning är att frihandelsavtalet Ceta kommer att skapa nya affärsmöjligheter i Kanada för svenska exportföretag.

Marknaden värd 60 miljarder euro per år

Exportmarknaden är värd upp mot 60 miljarder euro årligen för EU:s medlemsstater, enligt UD.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) varnar för att ett fiasko för Ceta kommer fungera som en “våt filt” över handelspolitiken.

– Signalen till resten av världen blir att EU inte är en trovärdig partner. Det riskerar att skada EU:s anseende hos våra viktigaste allierade. Men framförallt är det pinsamt för Belgien, som låter sina interna politiska problem bli hela Europas problem, säger han.


LÄS OCKSÅ: Nu ska Tesla tillverka egna solceller


Christofer Fjellner räknar med att Valloniens politiker kommer att vika sig till slut.

– Det är uppenbart för alla att de invändningar Valloniens socialdemokrater lyfter fram helt saknar grund. Det råder ingen tvekan om att populistisk nationalism och protektionism är på frammarsch i Europa, ja hela världen just nu. Men det här säger nog egentligen mest om splittringen i europeisk socialdemokrati.

Christofer Fjellner "Säger nog mest om splittringen i europeisk socialdemokrati"

Vad står på spel för svenska arbetstagare och aktieägare?

– Handelsavtalet skapar förutsättningar för tillväxt och jobb, framförallt genom att tekniska handelshinder tas bort för högteknologiska svenska företag. Hundratusentals jobb i svensk exportindustri berörs direkt av EU:s frihandelsavtal. Men de långsiktiga konsekvenserna är långt mycket värre, om EU inte ens kan komma överens med ett så likasinnat land som Kanada, säger Fjellner.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!