Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya rekordbeslutet: ECB sänker räntan

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal
Europeiska centralbanken i Frankfurt i Tyskland.Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Mario Draghi, 72, lämnar efter åtta år på posten uppdraget som ECB-chef i slutet av oktober.Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Den tillträdande chefen Christine Lagarde.Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tror inte att Riksbanken kan höja räntan efter beskedet från ECB.Foto: SBAB / PRESSBILD

ECB sänker räntan till rekordlåga nivån på minus 0,5 procent. 

Det beskedet gav banken på torsdagen. 

Samtidigt återstartar man sitt stödköpsprogram till 20 miljarder euro per månad.

– Efter det här tror jag inte Sveriges Riksbank kan höja styrräntan vid årsskiftet, säger Maria Landeborn, sparekonom vid Danske Bank.

ECB:s räntebesked fick Donald Trump att ta till Twitter.

Det blir en räntesänkning, det står klart efter att Europeiska centralbanken lämnat räntebesked under torsdagen. Räntan sänks till en rekordlåg nivå på minus 0,5 procent. 

Samtidigt återstartar man stödköpen av obligationer till 20 miljarder euro per månad. Detta ska gälla så länge det ”behövs”, enligt centralbankschef Mario Draghi. 

Beskedet från ECB fick Stockholmsbörsen att stiga. OMXS30-index hade stigit 1 procent strax efter beskedet. 

Bankaktierna gillade också beskedet. Nordeas steg med 1,5 procent på börsen i Helsingfors, Handelsbanken upp 1,1 procent och SEB 1 procent. Swedbanks uppgång låg också kring en procent.

Euron stärktes kraftigt mot dollarn när beskedet kom.

Sätter press på Stefan Ingves

Enligt Maria Landeborn, sparekonom vid Danske Bank, sätter ECB:s besked press på Sveriges Riksbank.

Stefan Ingves och hans styrelse i Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent efter rapporten i förra veckan.

Ingves flaggade dock för en räntehöjning vid årsskiftet eller i början av nästa år. Maria Landeborn tror inte det blir någon höjning.

– Nej, det är nog större chans att det blir en sänkning av styrräntan en bit in på nästa år än en höjning, säger sparekonomen.

Att höja räntan i Sverige nu skulle stärka den svenska kronan, vilket i och för sig välkomnas av de som tänker resa utomlands på semester.

Men det skulle också innebära att inflationen sjunker långt under målet på två procent. Och där vill Riksbanken inte hamna.

För småsparare och privatpersoner med bolån innebär den europeiska centralbankens sänkning framför allt två saker:

Räntorna kommer att vara låga under överskådlig tid.

Att ha pengar på sparkonto eller i räntefonder kommer även i fortsättningen att ge dålig avkastning.

– Det finns ingen anledning att binda räntan på sina bolån nu. Det är bättre att försöka spara till en bostadsbuffert när räntan är låg. Den kan man behöva till amortering och högre kontantinsats om man vill byta boende i framtiden, säger Maria Landeborn vid Danske Bank.

- Riksbanken leker följa John med ECB, säger Joakim Bonold, sparekonom på Söderberg&Partners.

”Inga överraskningar från ECB”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners regerar inte med upphetsning på beskedet från ECB:

– Inga överraskningar från ECB som sänker räntan som väntat. Det är ingen stor sänkning men signalvärdet är desto större.

– Europa har stora svårigheter att få ekonomin att lyfta sedan finanskrisen, och dagens räntesänkning är ett bevis på det.

Vad betyder det för den svenska Riksbanken och riksbankchefen Stefan Ingves?

– Riksbanken har mer eller mindre lekt följa John med sin storebror ECB. Att ECB nu sänker räntan gör det mindre sannolikt för en höjning i Sverige, men det kanske är dags att man går olika vägar. 

Donald Trumps ilska

USA:s president Donald Trump tycks ha varit vaken när ECB kom med sitt räntebesked. Det tog inte många minuter innan Trump tog till Twitter för att kritisera Federal Reserve, Fed,  som han anser sitter still när ECB sänker räntan för att försvaga euron mot dollarn och därmed skada amerikansk export.

Donald Trumps ilska på Twitter.

”De försöker, och lyckas, försvaga euron mot den VÄLDIGT starka dollarn, vilket skadar amerikansk export… och Fed sitter, och sitter, och sitter. De får betalt för att låna pengar, medan vi betalar ränta!”, skrev Donald Trump.

I går onsdag sade Donald Trump att han ville att Fed sänker räntan ”ner till noll, eller lägre”.

Trump har vid upprepade tillfällen kritiserat  Federal Reserves (Fed) räntepolitik och mer eller mindre krävt en sänkning av räntan.

Så är det svenska ränteläget:

Nästa räntehöjning kommer mot slutet av året eller i början av nästa år men höjningarna kommer i långsammare takt.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!