Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europabörserna kan svänga rejält i dag

Hur tänker du på att Brexit kan påverka dig? Marina Cárcamo, 23, lärare, Stockholm: "Jag gillar att resa och det kan bli ett hinder att ta sig dit om de går ur EU. Relationerna mellan länder kommer att bli annorlunda. Om jag hade bott där och de gick ur så hade det blivit jobbigt att resa till mitt land, skicka paket och användning av EU-sjukförsäkringskort."Foto: Michaela Hasanovic
Ashwin Sathrughnan, 23, Stockholm: "Mina släktingar bor där. Jag har hört att människor i överlag känner att skatterna går till flyktingar. Vi borde acceptera varandra mer. Mina släktingar vill inte att England ska gå ur EU för att det gagnar människor av att de är kvar. Jag har inte tänkt mer på hur det skulle påverka."Foto: Michaela Hasanovic

Räkna med att det kommer att svänga rejält när börserna öppnar i dag.

Men Stockholmsbörsen öppnar först på måndag - när det värsta dammet sannolikt lagt sig.

– Det känns ganska skönt att det är stängt. När Stockholmsbörsen öppnar får vi anpassa efter det nya läget, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Spararna letar efter trygga hamnar

De internationella auktionshusen säljer nu exklusiva sportbilar och konst till rekordpriser samtidigt som pensionssparare flyr till guldfonder.

– Just nu är det ingen som vill hålla kontanter och likvida medel eftersom det kostar pengar. Det påverkar alla tillgångsslag oavsett om det handlar om konst, gamla bilar, råvaror eller aktier när vi nu är en i sådan unik situation att det är minusräntor på många konton, säger Joakim Bornold, Nordnets privatekonom.

– Det väldigt naturligt i den här miljön att man letar efter trygga tillgångar. Det har varit så många risker när det gäller den ekonomiska utvecklingen, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Många politiska risker återstår

Både Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, och Joakim Bornold, Nordnets privatekonom, pekar på att många politiska risker återstår, som spelar stor roll för den ekonomiska utvecklingen, bland annat:

• Nyvalet i Spanien i helgen

• USA-valet till hösten

• Franska presidentvalet våren 2017

• Valet till tyska Förbundsdagen hösten 2017

• Flyktingkrisen i Europa

– Jag tycker den politiska risken är högre, men det är en del av aktiesparandet och hur aktiemarknaden fungerar så det är inget man behöver vad så orolig för, säger Joakim Bornold.

– Det är få länder som har så goda förutsättningar som Sverige om det skulle bli stökigt. Vi har mycket starkare statsfinanser än de flesta andra länder, säger Anna Breman.

Börserna i Stockholm och Helsingfors är de enda i Europa som håller stängt i dag på grund av midsommarfirandet.

Men räkna med att det kommer att svänga rejält när de andra Europabörserna öppnar i dag och börjar smälta beskedet efter den brittiska folkomröstningen.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tycker att det bra att de övriga marknaderna redan har hunnit reagera på valresultatet när Stockholmsbörsen öppnar igen på måndag.

Dagen efter brexit-besked – skönt med stängd börs

– Jag tycker i grund och botten att det känns ganska skönt att det är stängt. Det innebär att om det blir väldigt osäkert så kan vi få ett litet andrum och när Stockholmsbörsen öppnar på måndag får vi anpassa efter det nya läget, säger hon.

Den privatekonomiska experten Anders Andersson, chefredaktör för Driva eget, räknar med att den svenska börsen hamnar i ett lugnare läge när den internationella marknaden har hunnit sansa sig.

– Spontant ser man det som en nackdel att man inte kan agera själv. Men tänker man efter så slipper man de största spekulationerna och man kan ta det lite lugnt och se hur börserna landar och agera efter det på måndag morgon.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Folkomröstning i Storbritannien

Även Joakim Bornold, privatekonom på Nordnet, är också positiv till Stockholmsbörsens midsommarfirande.

– Då får man tid att gå igenom vad som hänt. Det kommer mer information som kan berätta vad det innebär och Stockholmsbörsen kan öppna lite lugnare.

Genom olika nätbanker kan svenska aktiesparare visserligen handla på utländska börser i dag.

Men Joakim Bornold rekommenderar aktiespararna att ta det lugnt.

– Ska man spekulera i det måste man vara väldigt insatt och särskilt om det handlar om aktier i enskilda bolag, säger han och fortsätter:

"Tänk förnuftigt" – svårt att veta konsekvenserna

– Tänkt förnuftigt och rationellt kring ditt sparande och låt inte känslorna dra i väg.

Anders Andersson varnar också för att ge sig ut på de internationella börserna i dag.

– Det är verkligen tveksamt.

Man ska akta sig för att handla i panik och köpa och sälja oövertänkt.

– Man ska ha is i magen som jag har sagt tusen gånger, säger Anders Andersson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!