Hur tänker du på att Brexit kan påverka dig? Marina Cárcamo, 23, lärare, Stockholm: "Jag gillar att resa och det kan bli ett hinder att ta sig dit om de går ur EU. Relationerna mellan länder kommer att bli annorlunda. Om jag hade bott där och de gick ur så hade det blivit jobbigt att resa till mitt land, skicka paket och användning av EU-sjukförsäkringskort." Foto: Michaela HasanovicHur tänker du på att Brexit kan påverka dig? Marina Cárcamo, 23, lärare, Stockholm: "Jag gillar att resa och det kan bli ett hinder att ta sig dit om de går ur EU. Relationerna mellan länder kommer att bli annorlunda. Om jag hade bott där och de gick ur så hade det blivit jobbigt att resa till mitt land, skicka paket och användning av EU-sjukförsäkringskort." Foto: Michaela Hasanovic
Hur tänker du på att Brexit kan påverka dig? Marina Cárcamo, 23, lärare, Stockholm: "Jag gillar att resa och det kan bli ett hinder att ta sig dit om de går ur EU. Relationerna mellan länder kommer att bli annorlunda. Om jag hade bott där och de gick ur så hade det blivit jobbigt att resa till mitt land, skicka paket och användning av EU-sjukförsäkringskort." Foto: Michaela Hasanovic
Ashwin Sathrughnan, 23, Stockholm: "Mina släktingar bor där. Jag har hört att människor i överlag känner att skatterna går till flyktingar. Vi borde acceptera varandra mer. Mina släktingar vill inte att England ska gå ur EU för att det gagnar människor av att de är kvar. Jag har inte tänkt mer på hur det skulle påverka." Foto: Michaela HasanovicAshwin Sathrughnan, 23, Stockholm: "Mina släktingar bor där. Jag har hört att människor i överlag känner att skatterna går till flyktingar. Vi borde acceptera varandra mer. Mina släktingar vill inte att England ska gå ur EU för att det gagnar människor av att de är kvar. Jag har inte tänkt mer på hur det skulle påverka." Foto: Michaela Hasanovic
Ashwin Sathrughnan, 23, Stockholm: "Mina släktingar bor där. Jag har hört att människor i överlag känner att skatterna går till flyktingar. Vi borde acceptera varandra mer. Mina släktingar vill inte att England ska gå ur EU för att det gagnar människor av att de är kvar. Jag har inte tänkt mer på hur det skulle påverka." Foto: Michaela Hasanovic

Europabörserna kan svänga rejält i dag

Publicerad

Räkna med att det kommer att svänga rejält när börserna öppnar i dag.

Men Stockholmsbörsen öppnar först på måndag - när det värsta dammet sannolikt lagt sig.

– Det känns ganska skönt att det är stängt. När Stockholmsbörsen öppnar får vi anpassa efter det nya läget, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Börserna i Stockholm och Helsingfors är de enda i Europa som håller stängt i dag på grund av midsommarfirandet.

Men räkna med att det kommer att svänga rejält när de andra Europabörserna öppnar i dag och börjar smälta beskedet efter den brittiska folkomröstningen.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tycker att det bra att de övriga marknaderna redan har hunnit reagera på valresultatet när Stockholmsbörsen öppnar igen på måndag.

Dagen efter brexit-besked – skönt med stängd börs

– Jag tycker i grund och botten att det känns ganska skönt att det är stängt. Det innebär att om det blir väldigt osäkert så kan vi få ett litet andrum och när Stockholmsbörsen öppnar på måndag får vi anpassa efter det nya läget, säger hon.

Den privatekonomiska experten Anders Andersson, chefredaktör för Driva eget, räknar med att den svenska börsen hamnar i ett lugnare läge när den internationella marknaden har hunnit sansa sig.

– Spontant ser man det som en nackdel att man inte kan agera själv. Men tänker man efter så slipper man de största spekulationerna och man kan ta det lite lugnt och se hur börserna landar och agera efter det på måndag morgon.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Folkomröstning i Storbritannien

Även Joakim Bornold, privatekonom på Nordnet, är också positiv till Stockholmsbörsens midsommarfirande.

– Då får man tid att gå igenom vad som hänt. Det kommer mer information som kan berätta vad det innebär och Stockholmsbörsen kan öppna lite lugnare.

Genom olika nätbanker kan svenska aktiesparare visserligen handla på utländska börser i dag.

Men Joakim Bornold rekommenderar aktiespararna att ta det lugnt.

– Ska man spekulera i det måste man vara väldigt insatt och särskilt om det handlar om aktier i enskilda bolag, säger han och fortsätter:

"Tänk förnuftigt" – svårt att veta konsekvenserna

– Tänkt förnuftigt och rationellt kring ditt sparande och låt inte känslorna dra i väg.

Anders Andersson varnar också för att ge sig ut på de internationella börserna i dag.

– Det är verkligen tveksamt.

Man ska akta sig för att handla i panik och köpa och sälja oövertänkt.

– Man ska ha is i magen som jag har sagt tusen gånger, säger Anders Andersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen