Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU på väg att varna Italien för budgeten

Alessandro Florenzi vid matchen på San Siro på måndagen och Banca d'Italia.

Dagen efter smällen på San Siro – här är nästa bakslag för Italien.

EU-kommissionen är på väg att varna landet för att man bryter mot budgetreglerna.

Italien bryter mot EU:s budgetregler och är på väg att få en tillrättavisning den 22 november för den italienska budgeten för 2018.

Det antydde EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen vid en presskonferens på tisdagen.

– Alla kan se siffrorna i vår ekonomiska prognos. Situationen i Italien blir inte bättre. Jag vill inte föregripa nästa veckas beslut av kommissionen, men vi måste vara ärliga, sade han.

Kommissionens prognos publicerades den 9 november.

Varningsbrev till regeringen

Jyrki Katainen sade att siffrorna han avsåg var den strukturella budgetbalansen. Enligt prognosen minskar Italiens strukturella budgetunderskott bara marginellt från 2,1 procent av BNP i år till 2,0 procent nästa år och stiger sedan till 2,4 procent 2019.

Den 27 oktober skickade kommissionen ett varningsbrev till Italiens regering och påpekade att det uppsatta målet för Italiens strukturella förbättring 2018 är 0,6 procentenheter. Men förbättringen i den italienska budgeten 2018 bara är 0,2 procentenheter.

– Alla italienarna har rätt att veta hur situationen ser ut. Folk kanske inte tycker om vad de får höra. Men det är en fråga om välfärdssamhället i framtiden, sade Jyrki Katainen.

Italiens höga statsskuld

Kommissionen anser att det är särskilt viktigt för Italien att minska det strukturella underskottet med tanke på landets höga statsskuld, som ligger på 132,1 procent av BNP i år, enligt prognosen.

Den 27 oktober skickade kommissionen också varningsbrev till Frankrike, Spanien, Portugal och Belgien för att länderna inte når sina strukturella underskottsmål.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!