Alessandro Florenzi vid matchen på San Siro på måndagen och Banca d'Italia.
Alessandro Florenzi vid matchen på San Siro på måndagen och Banca d'Italia.

EU på väg att varna Italien för budgeten

Publicerad

Dagen efter smällen på San Siro – här är nästa bakslag för Italien.

EU-kommissionen är på väg att varna landet för att man bryter mot budgetreglerna.

Italien bryter mot EU:s budgetregler och är på väg att få en tillrättavisning den 22 november för den italienska budgeten för 2018.

Det antydde EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen vid en presskonferens på tisdagen.

– Alla kan se siffrorna i vår ekonomiska prognos. Situationen i Italien blir inte bättre. Jag vill inte föregripa nästa veckas beslut av kommissionen, men vi måste vara ärliga, sade han.

Kommissionens prognos publicerades den 9 november.

Varningsbrev till regeringen

Jyrki Katainen sade att siffrorna han avsåg var den strukturella budgetbalansen. Enligt prognosen minskar Italiens strukturella budgetunderskott bara marginellt från 2,1 procent av BNP i år till 2,0 procent nästa år och stiger sedan till 2,4 procent 2019.

Den 27 oktober skickade kommissionen ett varningsbrev till Italiens regering och påpekade att det uppsatta målet för Italiens strukturella förbättring 2018 är 0,6 procentenheter. Men förbättringen i den italienska budgeten 2018 bara är 0,2 procentenheter.

– Alla italienarna har rätt att veta hur situationen ser ut. Folk kanske inte tycker om vad de får höra. Men det är en fråga om välfärdssamhället i framtiden, sade Jyrki Katainen.

Italiens höga statsskuld

Kommissionen anser att det är särskilt viktigt för Italien att minska det strukturella underskottet med tanke på landets höga statsskuld, som ligger på 132,1 procent av BNP i år, enligt prognosen.

Den 27 oktober skickade kommissionen också varningsbrev till Frankrike, Spanien, Portugal och Belgien för att länderna inte når sina strukturella underskottsmål.

Relaterade ämnen
Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen