Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU kör över Sveriges modell – vill bestämma minimilöner

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).
Foto: Fredrik Wennerlund
EU-parlamentet vill inte att arbetsgivare och fack ska komma överens om löner, utan vill reglera minimilöner för medlemsländerna.
Foto: Expressen / Lisa Mattisson

Under torsdagen körde EU-parlamentet över Sverige och beslutade att EU ska bestämma medlemsländernas minimilöner – inte fack och arbetsgivare. 

– Det slår undan benen för vår arbetsmarknadsmodell, säger EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) till Dagens industri, Di

Under torsdagen fattade EU-parlamentet beslut om att skicka förslaget om minimilöner till förhandlingar i EU-kommissionen och EU-rådet med stats- och regeringscheferna, rapporterar DI. 

Förslaget går ut på att minimilönerna ska vara minst 60 procent av medianlönen och 50 procent av snittlönen i respektive medlemsland. 

Sverige och Danmark har satt sig på tvären och anser att löner ska förhandlas fram mellan arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare. 

Men EU-parlamentet vill inte låta länderna undantas från förslaget. 

C: ”Stoppa det skadliga förslaget”

C-parlamentarikern Abir Al-Sahlani hoppas nu på att, av allt att döma, blivande statsministern Magdalena Andersson ska få till ett undantag när frågan behandlas av EU-rådet. 

– Där får Magdalena Andersson sin första och största strid att stoppa det skadliga förslaget. Men frågan är hur obekväm hon vågar göra sig i rådet, eller om vi ska fortsätta att vara diplomatiska och bäst i klassen, säger hon till Di