Enligt EU:s bedömning är bostadspriserna i Sverige högre än vad som är ekonomiskt motiverat. Foto: Erika BerglundEnligt EU:s bedömning är bostadspriserna i Sverige högre än vad som är ekonomiskt motiverat. Foto: Erika Berglund
Enligt EU:s bedömning är bostadspriserna i Sverige högre än vad som är ekonomiskt motiverat. Foto: Erika Berglund
EU varnar för att en nedgång på bostadsmarknaden skulle få allvarliga konsekvenser för hela svenska ekonomin. Foto: Joel NilssonEU varnar för att en nedgång på bostadsmarknaden skulle få allvarliga konsekvenser för hela svenska ekonomin. Foto: Joel Nilsson
EU varnar för att en nedgång på bostadsmarknaden skulle få allvarliga konsekvenser för hela svenska ekonomin. Foto: Joel Nilsson

EU-kommissionen varnar för bokrasch

Publicerad

En bopriskrasch skulle kunna dra med sig hela den svenska ekonomin.

Den skarpa varningen delas ut av EU-kommissionen i en ny rapport.

Amorteringskravet räcker inte på långa vägar.

– Det krävs sannolikt mer insatser för att dämpa bostadsprisutvecklingen, skriver EU-kommissionens rådgivare Jens Matthiessen och Magnus Astberg på Di Debatt.

I den landsrapport för Sverige som EU-kommissionen publicerar i dag varnar EU:s ekonomiska expertis för att en nedgång på bostadsmarknaden skulle få allvarliga konsekvenser för hela den svenska ekonomin.

EU-kommissionen pekar ut hushållens höga skuldsättning och de höga bopriserna som den största utmaningen för Sverige. Enligt EU:s bedömning är sannolikt bostadspriserna i Sverige högre än vad som är ekonomiskt motiverat.

 

LÄS OCKSÅ: Bopriserna skenar i kommunerna

 

Påverka konsumtionen negativt

– Denna utveckling ökar risken för att en störning skulle kunna påverka bostadspriserna och därmed hushållens konsumtion negativt, vilket skulle kunna utlösa en allmän nedgång i ekonomin, skriver Jens Matthiessen och Magnus Astberg, seniora ekonomiska rådgivare på EU-kommissionens representation i Sverige, på Dagens industris debattsida i dag.

EU-kommissionen noterar att ett amorteringskrav är på gång och debatten om att höja fastighetsskatten.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta inför amorteringskravet

 

"Krävs mer insatser"

Men det räcker inte, varnar EU.

– Det krävs därför sannolikt mer insatser för att dämpa bostadsprisutvecklingen och hushållens skuldsättning, skriver EU-experterna Jens Matthiessen och Magnus Astberg.

EU-kommissionen ska nu diskutera riskerna för en bopriskrasch med beslutsfattare i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen