Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-kommissionen varnar för bokrasch

Enligt EU:s bedömning är bostadspriserna i Sverige högre än vad som är ekonomiskt motiverat. Foto: Erika Berglund
EU varnar för att en nedgång på bostadsmarknaden skulle få allvarliga konsekvenser för hela svenska ekonomin. Foto: Joel Nilsson

En bopriskrasch skulle kunna dra med sig hela den svenska ekonomin.

Den skarpa varningen delas ut av EU-kommissionen i en ny rapport.

Amorteringskravet räcker inte på långa vägar.

– Det krävs sannolikt mer insatser för att dämpa bostadsprisutvecklingen, skriver EU-kommissionens rådgivare Jens Matthiessen och Magnus Astberg på Di Debatt.

10 steg mot svensk bokrasch

I maj kommer EU-kommissionen också att ge skarpa ekonomisk-politiska rekommendationer. Amorteringskravet räcker inte på långa vägar, enligt EU-kommissionen. Här är tio ytterligare problem som ökar risken för en förödande bokrasch i Sverige, enligt EU-kommissionens landsrapport som presenteras på Di Debatt i dag:

1. Ränteavdragen driver upp bostadspriserna. Till skillnad från många andra EU-länder med hög skuldsättning hos hushållen har Sverige inte minskat avdraget.

2. Fastighetsskatten i Sverige är mindre än hälften av EU-genomsnittet, vilket uppmuntrar till att investera i dyrare bostäder.

3. Reavinstskatten från fastighetsförsäljning bromsar en effektiv användning av bostadsbeståndet. Skatten kan hindra människor från att flytta från en dyr och stor bostad till en mindre och billigare.

4. Hushållens höga skuldsättning utgör en risk i sig, både för hushållen och samhällsekonomin. Från en redan hög nivå växer den snabbare än andra EU-länder.

5. Bostadsmarknaden fungerar dåligt i synnerhet i storstäderna, vilket ökat bostadspriserna och bostadsbristen.

6. För lite pengar satsar på att bygga nytt samtidigt som konkurrensen i byggsektorn är för låg.

7. Kommunerna har för lite att vinna på att lösa bostadsbristen hos utsatta grupper genom byggande.

8. Byråkratin med planering och överklaganden tar mer tid och resurser jämfört med andra länder. Det är också brist på insyn i offentliga upphandlingar.

9. De reglerade hyrorna bromsar rörligheten på hyresmarknaden. “Mer marknadsorienterade hyror skulle sannolikt öka såväl bostadsbeståndet som utbudet av hyresbostäder", skriver EU-experterna Jens Matthiessen och Magnus Astberg.

10. Olika regler gör det för svårt att hyra ut i andra hand. Bostadsbristen skulle kunna minskas genom att göra det lättare att hyra ut i andra hand.

I den landsrapport för Sverige som EU-kommissionen publicerar i dag varnar EU:s ekonomiska expertis för att en nedgång på bostadsmarknaden skulle få allvarliga konsekvenser för hela den svenska ekonomin.

EU-kommissionen pekar ut hushållens höga skuldsättning och de höga bopriserna som den största utmaningen för Sverige. Enligt EU:s bedömning är sannolikt bostadspriserna i Sverige högre än vad som är ekonomiskt motiverat.

 

LÄS OCKSÅ: Bopriserna skenar i kommunerna

 

Påverka konsumtionen negativt

– Denna utveckling ökar risken för att en störning skulle kunna påverka bostadspriserna och därmed hushållens konsumtion negativt, vilket skulle kunna utlösa en allmän nedgång i ekonomin, skriver Jens Matthiessen och Magnus Astberg, seniora ekonomiska rådgivare på EU-kommissionens representation i Sverige, på Dagens industris debattsida i dag.

EU-kommissionen noterar att ett amorteringskrav är på gång och debatten om att höja fastighetsskatten.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta inför amorteringskravet

 

"Krävs mer insatser"

Men det räcker inte, varnar EU.

– Det krävs därför sannolikt mer insatser för att dämpa bostadsprisutvecklingen och hushållens skuldsättning, skriver EU-experterna Jens Matthiessen och Magnus Astberg.

EU-kommissionen ska nu diskutera riskerna för en bopriskrasch med beslutsfattare i Sverige.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!