Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU inför strängare villkor för kortköp – det här gäller nu

Se Di TV.
EU stramar åt direktiven för kortbetalning. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Signaturköp tillhör numera historien.

Nu träder EU:s nya åtstramade betaltjänstdirektiv i kraft i Sverige.

Syftet är att höja säkerheten på såväl internetköp som konsumtion i fysisk butik – men Svensk Handel ser även problem med förändringen, rapporterar SVT Nyheter.

EU:s nya betaltjänstdirektiv trädde under lördagen i kraft. Det innebär en rad åtstramningar kring möjligheten att betala med kort.

Syftet är att säkra kortbetalningen och därmed minska konsumenternas risk för att utsättas för bedrägeri. 

Enligt SVT Nyheter innebär de nya direktiven vid köp i fysisk butik att du fortfarande kan blippa kortet, men du lär i större omfattningen även behöva slå in din pin-kod. Signaturköp är numera inte längre möjligt, och banken kan avslå kortköp med magnetremsa då tekniken anses vara osäker.

Även internetköp påverkas av åtstramningen. Förr räckte det med kortnummer samt säkerhetskoden på baksidan för att göra ett köp online. Numera måste alla internetköp godkännas med antingen säkerhetsdosa eller mobilt bank-ID. 

LÄS MER: Det är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna 

Problem vid tillämpning

Branschorganisationen Svensk Handel välkomnar de nya direktiven, även om de också kan innebära problem.

– Vi tycker att det är lite olyckligt att man har dragit ut på tiden vilket har lett till ganska korta omställningsperioder. Sedan har man också öppnat upp för att ha olika implementeringstider i Europa vilket vi tycker är väldigt olyckligt, säger betalexpert Bengt Nilervall till SVT Nyheter.

Trots att Svensk Handel hade önskat att de nya direktiven skulle börjat gälla samtidigt i hela Europa tror branschorganisationen inte att svenskar kommer drabbas markant av de nya betalningsdirektiven då chip, pin-kod och bank-ID redan använts frekvent av de svenska konsumenterna.

LÄS MER: Allt fler kan ha Apple Pay – så fungerar det 

Tre nyheter att ha koll på i dag.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!