Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU utreder Ikea för skattefusk

Ingvar Kamprads skapelse anklagas för att smita undan skatt och ska nu undersökas av EU-kommissionen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE
EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, ska leda granskningen av Ikea. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
EU utreder Ikea för skattefusk. Foto: TT

EU-kommissionens kamp mot multinationella företags skatteupplägg riktas nu mot möbeljätten Ikea. 

Under måndagen ska EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Vestager, inleda en undersökning mot möbelföretagets skatteupplägg i Nederländerna.

Det skriver Financial Times.

Under årens lopp har flera journalister grävt kring Ikeas bolagsstruktur och presenterat olika avslöjanden. 

I februari förra året kom norskfödda Eva Joly och hennes partikamrater i den Gröna gruppen i EU-parlamentet med ytterligare en pusselbit.

Enligt rapporten de presenterade har Ikea undvikit att betala närmare en miljard euro.

Det motsvarar drygt tio miljarder svenska kronor i utebliven skatt mellan 2009–2014.

Bland undertecknarna i den Gröna gruppen fanns dåvarande parlamentsledamoten Peter Eriksson (MP), numera bostads och digitaliseringsminister.

– Vinsten ska beskattas i det land där den skapas. Det är självklart, sa Peter Eriksson till Dina Pengar.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea anklagas för att inte betala skatt

 

Ville veta hur det hänger ihop

Det var på en hearing i Europarlamentet i november 2015 som Eva Joly och hennes partikamrater började intressera sig för Ikea. 

När de hörde Ikeas chef för corporate finance säga att Ikea ofta blandas ihop med Inter Ikea blev de nyfikna på hur det hela hängde ihop. (Ikea är själva möbelföretaget medan Inter Ikea äger varumärket Ikea.)

Den svenska möbeljätten skapade två separata koncerner i ett nätverk av dotterbolag i Nederländerna, Liechtenstein och Luxemburg.

Pengar och vinster flyttas

Där flyttas pengar och vinster mellan bolagen för att dra fördelar av olika skatteregler, slår rapporten från den Gröna gruppen i EU-parlamentet fast.

LÄS OCKSÅ: Peter Eriksson om Ikea:s skatteupplägg

Financial Times hävdar att undersökningen om Ikeas skatteupplägg startar under måndagen.

Det första kommissionens utredare måste göra är att ta reda på om Ikeas skatteupplägg strider mot EU:s regler. Detta innan en bedömning av hur mycket skatt som undanhållits kan göras. 

Utredarnas arbete blir långt ifrån lätt. Ikea är ju inte är ett publikt bolag, och har en företagsstruktur uppdelad i ett stort antal moderbolag i flera olika länder. 

”Är inte över ännu”

– Vårt arbete är inte över ännu. Vi startar undersökningar närhelst det finns indikationer på att statligt stöd har beviljats, förklarade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en intervju med Financial Times i november.

 

LÄS MER: Så kan du bli lurad av Ikea-bedragarna

 

På Ikea har man på måndagen inga kommentarer till uppgifterna.

– Vi har inte fått någon information överhuvudtaget om detta av  EU-kommissionen,  och därför kan vi inte kommentera det här, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea-koncernen till Expressen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!