Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU har tröttnat - ger Google rekordböter

Google tvingas böta.
Foto: BORIS ROESSLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Google tvingas till rekordböter av EU.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Google har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden, tycker EU

Nu bötfäller man IT-jätten – med motsvarande 45 miljarder kronor.

"Detta är olagligt enligt EU:s konkurrensregler", slår EU-kommissionären Margrethe Vestager fast i ett uttalande.

EU-kommissionen har beslutat om rekordböter för internetgiganten Google på drygt 4,3 miljarder euro för att bolaget med sitt operativsystem för Android-telefoner ska ha begått konkurrensbrott.


LÄS MER: Nazistvideo fick ligga kvar hos Google – trots två fällande domar


Nu har IT-jätten 90 dagar på sig att betala - annars skrivs boten upp upp ytterligare. EU hotar med böter på 5 procent av Googles moderbolag Alphabets dagliga globala omsättning.

EU menar i sin dom att Google använt sitt mobiloperativsystem Android på ett sätt som ska gynna sin egen sökmotor på bekostnad av mobiloperatörer och hårdvarutillverkare.

Massiv kritik mot Google

Bland annat har Google krävt att mobiltillverkare ska förinstallera Googles egna sökmotor och webläsare och man har också stoppat mobiltillverkare från att sälja ens en enda mobiltelefon med andra system och förinstallerade program, skriver EU i ett pressmeddelande.


LÄS MER: Antisemitisk hatlista sprids via Google


Google har fått mycket kritik den senaste tiden för sitt agerande i flera frågor. Företaget har bland annat samlat in information om sin användare utan att upplysa om det. Dessutom menar kritiker att sökjätten inte sorterat sina sökresultat på att acceptabelt sätt, utan presenterat korrekt information tillsammans med material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. 

Det är inte första gången IT-jätten får böter.

Förra året fick Google en böteslapp på 2,4 miljarder euro, motsvarande 24 miljarder kronor, efter att Google gett sina egna näthandelstjänster bättre placering på sin sökmotor.

Från Googles sida säger man att man kommer att överklaga beslutet.

– Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens. Vi kommer att överklaga kommissionens beslut, hälsar Farshad Shadloo, Googles kommunikationsansvarige i Sverige, via mejl.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!