Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslag för Google – rekordböter från EU

Google får miljardböter från EU. Sökjätten har missbrukat sin marknadsledande ställning, enligt EU-kommissionen.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har lett fallet mot Google.
Foto: OLIVIER HOSLET/EPA/TT NYHETSBYRÅN

Google har drabbats av en rejäl kalldusch:

Sökjätten måste betala rekordböter till EU – på motsvarande drygt 23,6 miljarder kronor.

Enligt EU-kommissionen har sökjätten missbrukat sin dominans som sökmotor genom att olagligt ha gynnat sina egna tjänster.

Men Google överväger att överklaga.

EU ger sökjätten Google miljardböter för att ha brutit mot konkurrensregler. Beloppet på totalt 2,42 miljarder euro är rekordstort – och långt över det väntade beloppet på drygt en miljard euro.

Orsaken är att Google har favoriserat sökträffarna på sina egna e-handelstjänster jämfört med konkurrenternas – vilket går emot EU konkurrensregler. Enligt EU-kommissionen har nätjätten missbrukat sin dominerande ställning på marknaden.

EU-kommissionär: "Olagligt"

– Googles strategi för att jämföra shoppingtjänster handlade inte bara om att locka till sig kunder genom att göra sin egen produkt bättre än konkurrenternas. I stället missbrukade Google sin marknadsdominans som sökmotor genom att framhålla sin egen tjänst i sökresultaten och degradera konkurrenternas, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.


https://twitter.com/AFP/status/879636915108159488

Hon fortsätter:

– Vad Google har gjort är olagligt enligt EU:s konkurrensregler. Man förnekade andra företag chansen att konkurrera. Och viktigast av allt är att man har hindrat europeiska konsumenter från att göra ett genuint val.

Nu har Google 90 dagar på sig att avsluta sina favoriserande metoder – annars väntar höga straffavgifter.

Google-utredning tog sju år

Enligt Reuters är detta kulmen av en sju år lång utredning, som inleddes efter klagomål från Google-konkurrenter som bland annat Yelp och Tripadvisor.


LÄS MER: Google anklagas av EU – är för dominanta 


Aldrig tidigare har EU dömt en så stor bot till ett enskilt företag i ett konkurrensfall. Den nästa största är till elektronikföretaget Intel, som fick böter på drygt en miljard euro 2009.

AFP skriver att Google "respektfullt motsätter sig" EU:s beslut om böter.

– Med all respekt håller vi inte med om slutsatserna som presenterats i dag. Vi kommer att granska kommissionens beslut i detalj samtidigt som vi överväger att överklaga, och vi ser fram emot att fortsätta driva målet, säger Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google i Norden.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!