Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-förslaget: Skrota sommartiden redan 2019

Detaljerna för förslaget har nu presenterats. Foto: JUPITERIMAGES / WWW.JUPITERIMAGES.COM PHOTOS.COM

Nästa år kan sommartiden försvinna. 

På fredagsförmiddagen presenterar EU-kommissionen ett förslag om slopad tidsomställning, skriver TT.

Framöver kan det bli möjligt för medlemsländerna att själva välja om de vill genomföra ändringarna. 

Tycker du att tidsomställningarna ska skrotas?

Vid en presskonferens i dag presenteras detaljerna i det förslag som skulle ge medlemsländerna möjlighet att avgöra om man vill ha normaltid eller sommartid. 

Tanken är att samtliga EU-länder ska skifta till sommartid den sista mars 2019, men att tillbakaställandet till hösten sedan bara kommer att göras av de länder som vill behålla normaltid framöver, skriver TT. 

 

LÄS MER: Omröstning: 80 procent vill skrota sommartiden 

 

Cecilia Wikström (L) anser att det är entydigt att alla vill att tidsomställningen ska läggas ned. Foto: KRISTOFER SANDBERG

 

LÄS MER: Vintertid 2018: Så ställer du om klockan till normaltid 

 

Åtta av tio vill slopa tidsomställningen

I slutet av augusti presenterades en omfattande webbundersökning som EU-kommissionen genomfört, där 80 procent av de tillfrågade svarade att de vill skrota tidsomställningen.

Frågan har även varit uppe i EU-parlamentet, där man uppmanat EU-kommissionen att utreda frågan ordentligt.

– Jag har tagit emot massor av medborgarbrev i ämnet. Det är helt entydigt så att alla tycker att man ska lägga ned det här med tidsomställningen, sa EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L), ordförande för utskottet av framställningar, i slutet av augusti.

 

LÄS ÄVEN: 7 anledningar att verkligen hata sommartid 

 

Fler kan dö till följd av tidsomställningen

För att inte skapa oreda föreslås EU-länderna få bestämma sig minst sex månader i förväg, i april 2019, vilken tid de vill ha i fortsättningen. Länderna ska också informera ett halvår i förväg om de därefter vill byta tid igen.

Det förslag som presenteras i dag kommer att behandlas av EU:s medlemsländer. 

I en studie som Karolinska institutet presenterade 2009 kunde man se att risken för att drabbas av hjärtinfarkt ökar under veckan som följer efter att man genomfört omställningen till sommartid. 

– Den förlorade timmens sömn och medföljande störning av sömnen är den troligaste förklaringen, sa forskaren Imre Janszky då. 

Forskarna såg också en riskminskning i samband med att man byter tillbaka till normaltid, även om den förändringen var mindre. 

 

LÄS MER: Vintertid 2018: EU-förslag vill stoppa sommartid för alltid 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!