Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: EU förbjuder engångsartiklar i plast

Sugrör, bestick och bomullspinnar i plast omfattas av nya lagen.
Foto: NTB scanpix
Lagen klubbades igenom med 560 ja-röster mot 35 nej-röster
Foto: LIBOR ZAVORAL / AP CTK

EU-parlamentet har röstat för ett förbud av engångsartiklar i plast.

Den nya lagen träder i kraft år 2021.

– Även om vår andel av föroreningen är relativt begränsad, har våra förändringar av den ekonomiska modellen en global påverkan, säger EU-kommissionens vicepresident Frans Timmermans enligt nyhetsbyrån AFP.

Det nya förbudet omfattar plastartiklar som sugrör, bestick och bomullspinnar. Lagen klubbades på onsdagen igenom i Europaparlamentet med 560 ja-röster mot 35 nej-röster, enligt AFP.

År 2021 förbjuds engångsprodukterna och enligt den nya lagen ska även 90 procent av plastflaskorna återvinnas år 2029. Lagom till år 2030 ska även 30 procent av flaskorna vara tillverkade av återvunnet material.

”Asiatiska länder är väldigt intresserade”

De kommande åren ska EU också uppmuntra medlemsländerna att minska andelen plastförpackningar.

EU-kommissionens vicepresident Frans Timmermans betonar att Europa inte är den värsta globala förorenaren vad gäller plast – men menar att man genom förbudet kan statuera ett exempel för resten av världen.

– Asiatiska länder är väldigt intresserade av vad vi håller på med. Latinamerikanska länder också, säger han enligt AFP.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!