Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
– Det är ett bra beslut, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Taxiförbundet. Foto: / © 2017 Andrzej Markiewicz– Det är ett bra beslut, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Taxiförbundet. Foto: / © 2017 Andrzej Markiewicz
– Det är ett bra beslut, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Taxiförbundet. Foto: / © 2017 Andrzej Markiewicz
Foto: AVALON PRODUCTIONS / STELLA PICTURES B950Foto: AVALON PRODUCTIONS / STELLA PICTURES B950
 Foto: AVALON PRODUCTIONS / STELLA PICTURES B950

EU-domstolen: Uber är en vanlig taxifirma

Publicerad

Uber ska räknas som en vanlig taxifirma – inte som en digital tjänst. Det beslutet kommer nu från EU-domstolen .

Men transportappen lyder redan under taxibestämmelser i de flesta EU-länder, enligt Uber. 

– Men miljoner européer hindras fortfarande från att använda appar som vår, säger Uber i ett pressmeddelande. 

Den omåttligt populära transporttjänsten Uber har länge identifierat sig självt som en "informationssamhällsservice". 

Nu får de tänka om. EU-domstolen fattade under onsdagen beslut om att de ska klassas som en taxifirma, och lyda under samma regler, rapporterar CNBC. 

– Det är ett bra beslut, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Taxiförbundet.

Beslutet berör tjänsten Uber pop, som sedan 2016 är olaglig i Sverige.

– Det är glädjande att EU-domstolen går på samma linje som våra politiker tagit tidigare. Det ger våra beslutsfattare råg i ryggen, i och med att det här rör sig om starka ekonomiska krafter, säger Claudio Skubla.

Genom att klassas som en "informationssamhällsservice" har Uber lyckats undgå nationella bestämmelser i EU-länder. Att agera som en digital service har även gett den amerikanskt grundade företaget möjlighet att arbeta obehindrat över landsgränserna i Europa. 

Nu är det slut på det. 

Onsdagens EU-domstolsbeslut innebär att Uber måste följa samma transportlagar som övriga taxibolag i upp till 28 EU-länder. 

 

Oförändrade taxipriser

Domstolsbeslutet påverkar inte taxipriserna i Sverige enligt Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Skubla:

– Nej, det är business as usual. Konkurrensen är fri, prissättningen fri. Vi välkomnar Uber så länge det sker på lika villkor. Vi måste vara rädda om den lagstiftningen vi har för kundsäkerheten, säger Claudio Skubla och fortsätter:

– Hur ska vi överhuvudtaget kunna hålla koll på vem som sitter bakom ratten om vi inte har en lagstiftning som kräver taxilegitimation? Den ska kunna återkallas om man beter sig illa, tar man bort de instrumenten får vi vilda västern.

Sedan Ubers lansering i Europa för fem år sedan har kontroverserna kring verksamheten varit högljuda. I dag är Uber värd runt 88 miljarder dollar.

Relaterade ämnen
Moa Lindstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen