”Ett äktenskap jag ärvt av Maud Olofsson”

Mikael Damberg, S.
Foto: Tomas Leprince
Maud Olofsson, C.
Foto: Christian Örnberg

2016 blev ett katastrofår för Postnord.

Nu riktar Mikael Damberg kritik mot hur sammanslagningen av de svenska och danska postbolagen genomfördes.

– Jag har ärvt ett äktenskap som Maud Olofsson ingick, säger Mikael Damberg till DN.

Postnord fick under 2016 en förlust som uppgick till 1 miljard, 12 miljoner kronor. Något som näringsminister Mikael Damberg ser som mycket allvarligt, berättar han för Dagens Nyheter.

Den svenska delen av Postnord gick med vinst, på över 700 miljoner. Men den danska förlusten blev gigantisk: 1 miljard, 910 miljoner.

För tidningen berättar Mikael Damberg att han ser två orsaker till att det har blivit som et blivit. Han menar att den danska regeringen har drivit på en digitalisering, som dragit ned behovet av ett traditionsenligt postväsende. Det har de gjort genom att utarbeta ett nytt system, där de skickar mejl till medborgarna i stället för brev.

Postnords anställningsavtal med sina danska medarbetare ser han också som ett problem. Om de sägs upp så är de garanterade tre årslöner, vilket gör att en neddragning av personalen skulle komma att kosta miljarder.

Kritisk till att beslutet röstades igenom 2008

Hans parti, Socialdemokraterna, sade nej till förslaget om en sammanslagning av de olika postväsendena när det kom upp år 2008.

– I dag visar det att vi hade rätt. Jag har begärt att få fram akten kring samgåendet för att gå igenom det och se vilka prognoser som låg bakom beslutet och hur man såg på de särliga villkoren för de danska brevbärarna, säger han till DN.

Mikael Damberg berättar för tidningen att han har anlitat både finansiella och juridiska rådgivare för att se vad som kan göras från svenskt regeringshåll för att komma ur den svåra situationen.

– Min prioritet är att slå vakt om den svenska verksamheten. Vi har utmaningar i Sverige med att hantera kvaliteten, säger han till DN.

Han utesluter inte att det kan vara möjligt att återskapa ett svenskt postbolag.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!