Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ESS-forskare nekas utlovad skattelättnad

Pia Kinhult, strategisk rådgivare hos ESS.
Foto: Rickard Nilsson

Trots den tidigare regeringens löfte har ett flertal forskare som rekryterats till forskningsanläggningen ESS inte beviljats de skattelättnader de blivit lovade. 

Det hotar fortsatta rekryteringar, enligt Pia Kinhult, strategisk rådgivare hos ESS, rapporterar P4 Malmö

Flera länder finansierar forskningsanläggningen EES i Lund, vars byggnation beräknas kosta närmare 17 miljarder kronor. 

När slaget om ESS pågick erbjöd den dåvarande regeringen total skattefrihet såväl byggandet som själva verksamheten för att få anläggningen placerad i just Lund. 

Men regeringens drag har nu stött på problem. Forskare och experter har nekats de skattelättnader som utlovades.

Pia Kinhult: Närmar oss avgörande

– Det här är tufft. För nu närmar vi oss de riktigt avgörande delarna av konstruktionerna, och det är då vi verkligen behöver den här typen av expertkunskaper på en rad områden, säger Pia Kinhult, strategisk rådgivare på ESS till P4 Malmö. 

Hon anser att detta käppar i hjulen inte bara för de rekryteringar man genomfört hittills utan också de som behövs framöver.

– Det är väldigt få individer som besitter de fackkunskaper och har den erfarenhet vi behöver. Det blir problem när det tar flera månader innan vi får veta om vi får hit den personen på vettiga villkor och dessutom ibland får ett nej då man anser att beskrivningen av kompetensen är lite för allmänt skriven, säger hon. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!