Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Espresso House hotar anställda betala böter

Kafékedjan Espresso House hotar personal med att betala företagets straffavgifter.
Foto: ANNA HÅLLAMS
Skatteverket kan dela ut kontrollavgifter på 12 500 kronor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kafékedjan Espresso House hotar personal med att betala företagets straffavgifter ur egen ficka och anställda upplever hoten som obehagliga.

– Vi ser så klart allvarligt på det som hänt, säger Robin Wilhelmsson, pressansvarig på Espresso House.

En platschef på en av kafékedjan Espresso Houses kaféer har gått ut med flera varningar och hot till anställda att om de kan komma att behöva betala ”böter” på 12 500 kronor från Skatteverket ur sin egen ficka om det är så att de exempelvis missar att fråga om en kund vill ha sitt kvitto eller inte loggat in sig i personalliggaren. Något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Platschefen skriver i ett inlägg i en av företagets Facebook-grupper, som Aftonbladet tagit del av, att personen inte accepterar ursäkter som ”eeh jag har ingen aning om hur man gör...?...?...?” om Skatteverket skulle komma på en oanmäld kontroll.

– Får vi böter på 12 500 kronor, kommer du själv få betala detta ur egen ficka. Kan ju tänka mig att ni, precis som jag hellre behåller den summan på ett sparkonto, eller på en härlig resa eller goood mat!, skriver platschefen i inlägget.

”Känns som man inte har någon tillit”

De anställda på den aktuella orten anser att kravet är orimligt eftersom det även gäller personer som bara jobbar fem timmar i veckan och tjänar 3 000 kronor i månaden.

– Det känns som att de inte har någon tillit till att man försöker sitt bästa när man får den typen av bemötande, säger en anställd som vill vara anonym till Aftonbladet.

– Jag tycker ju så klart att chefens inställning känns tråkig, att man i stället för att peppa och uppmuntra det slitsamma arbete man redan utför använder sig av hot, fortsätter den anställda.

Arbetsgivarens ansvar

Per Persson, avtalssekreterare vid Hotell- och restaurangfacket, menar att bristande ledarskap ligger till grund för att platschefen hotat personalen.

– Om inte företaget klarar av de myndighetskrav som finns riskerar de att få betala, men det förutsätter att företaget skapar schysta rutiner som alla känner till, har fått lära sig och inte minst möjlighet att kunna använda sig av, säger Per Persson.

Vidare menar han att ansvaret alltid ligger hos arbetsgivaren.

– Det är arbetsgivaren som måste se till att det går att utföra det här och klarar inte arbetsgivaren av att göra det, då kan man inte lägga skuld på personalen, säger Per Persson.

Ser allvarligt på det inträffade

Espresso House själva ser allvarlig på det som hänt.

– Vi värnar om en sund företagskultur och sättet som personen i fråga uttryckt sig på är inte acceptabelt, säger Robin Wilhelmsson, pressansvarig på Espresso House.

Vidare menar Robin Wilhelmsson att företaget nu för en dialog med ansvarig chef och har informerat berörda medarbetare om det som inträffat.

– Jag vill förtydliga att vi inte under några omständigheter bötfäller vara anställda, fortsätter Robin Wilhelmsson. 

SÅ FUNGERAR SKATTEVERKETS KONTROLLAVGIFT

Företag som bedriver restaurangverksamhet, fordonsserviceverksamhet, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet, kropps- och skönhetsvårdsverksamhet eller tvätteriverksamhet ska föra en personalliggare.


Om det till exempel skulle förekomma att det inte finns någon personalliggare eller om den är bristfällig på så vis att den inte kan ligga till grund för en kontroll tar Skatteverket ut en kontrollavgift på 12 500 kronor.


Skatteverket kan även ta ut en kontrollavgift om företaget till exempel saknar kassaregister trots att det ska använda ett sådant, kassaregistret inte uppfyller föreskrivna krav, registrerar en försäljning felaktigt, inte tar fram och erbjuden kunden något kvitto eller om kvittot saknar uppgifter eller innehåller felaktiga uppgifter. Även denna kontrollavgift är på 12 500 kronor.


Om en överträdelse skulle inträffa inom ett år från den dag Skatteverket tog beslut om den senaste kontrollavgiften får företaget en förhöjd avgift på 25 000 kronor.


Källa: Skatteverket 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!